epopeya-zavershena-posol-u-livani-rozpoviv-pro-dolyu-sudna-yake-perevozilo-kradene-ukrayinske-zerno

Епопея завершена: посол у Лівані розповів про долю судна, яке перевозило крадене українське зерно

 • 2932791 переглядiв

КИЇВ. 10 серпня. УНН. Посол України в Лівані Ігор Осташ під час брифінгу розповів про долю сирійського судна Laodicea, яке перевозило крадене українське зерно, передає УНН.

Цитата

“Нарешті завершилися дві епопеї у Лівані: перша епопея із сирійським судном Laodicea, яке перевозило крадене українське борошно, ячмінь з Криму до Тартусу через Ліван. Також друга епопея – це судно Razoni, яке було першим українським судном, яке вийшло з одеського порту і прямувало до порту Тріполю в Лівані. Нарешті це судно пришвартувалося до порту Мерсін у Туреччині. І це означає, що всі проблеми навколо цього судна вже зникли”, – заявив Осташ.

Деталі

Щодо ситуації навколо судна Laodicea посол пояснив, що є злочинна система, за якою постійно перевозять крадене зерно з України. Канал перевезення може бути через Туреччину, напряму до Сирії, а також до інших країн Близького Сходу. 

“Це така оборудка, в якій беруть участь росіяни. Загалом у списку суден, які перевозять вкрадене зерно з України, – 87 суден. І от ми мали інформацію про те, що Laodicea є у цьому списку. Ми працюємо постійно з радарами навколо морського трафіку в Лівані. І ось ми запеленгували цей корабель несподівано біля Тріполі, хоча він був заявлений на Тартус. Але тим не менш, він пішов до Тріполі. І ось наша команда, яка вже навчилася працювати з такими випадками, бо ми вже не допускали до Лівану близько десятка разів інші судна, одразу включилася в роботу”, – розповів Осташ.

Він зазначив, що судно вдалося заарештували спочатку на 72 години, а потім ще раз на стільки ж. Відповідно, було відкрито кримінальне провадження і цивільну справу. Україна зверталася до дипломатичних партнерів різних посольств, які допомагали у цій справі. І одразу чотири країни надали супутникові знімки корабля Laodicea у Феодосії, де він завантажувався. Незважаючи на те, що він назвав портом завантаження Кавказ, увесь світ зрозумів, що він вантажився у Криму, в Україні.

“Це була наша велика перемога, що ми не допустили це судно для розвантаження в Лівані. Після розслідування ми зрозуміли, що всі документи і сертифікати, які були заявлені росіянами, – фейкові. Вони були виписані не на кримський елеватор, а на порт у Бейрут, і на порт в Тріполі, хоча судно було заявлене на Тартус”, – додав він.

Доповнення

Посольство України в Лівані повідомило про захід 27 липня у морський порт Тріполі сирійського судна, яке було завантажено у порту Феодосія ячменем, вивезеним з окупованих територій. Згодом посол повідомив, що пришвартоване в Лівані сирійське судно везло з тимчасово окупованого росією Криму борошно. Пшениця була вкрадена з тимчасово захопленого окупантами Бердянська у Запорізькій області.

Ліван відкинув заяву України про крадіжку зерна.

Суд у Лівані зняв арешт із сирійського судна Laodecia з українською сільськогосподарською продукцією, яку вкрала росія. Таке рішення фактично заохочує росію до подальших крадіжок. Ліван цим підриває власну продовольчу безпеку, відштовхуючи Україну як партнера.

Українські Національні Новини

Кримінал та НП

    Популярні

    Новини по темі

    США інвестують мільярди у виробництво напівпровідників

     • 188533 переглядiв