erdogan-nato-maye-rozumiti-povazhati-ta-pidtrimuvati-chutlivist-turechchini-do-bezpeki

Ердоган: НАТО має «розуміти, поважати та підтримувати» чутливість Туреччини до безпеки

 • 100540 переглядiв

КИЇВ. 18 травня. УНН. Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган сказав членам парламенту від своєї партії в Анкарі, що він очікує, що країни-члени НАТО «розуміють» питання безпеки Туреччини щодо Фінляндії та заявки Швеції на вступ до альянсу. Про це УНН пише з посиланням на Anadolu.

Цитата

«Ми очікуємо, що наші союзники зрозуміють, поважатимуть та підтримають нашу чуйність. Ми маємо чутливість для захисту наших кордонів від тероризму. Ніхто з наших союзників не виявив поваги до цієї делікатності, як ми очікували», - сказав він.

«Розширення НАТО має для нас сенс лише тією мірою, якою поважаються наші почуття. Просити нас про підтримку членства в НАТО, одночасно надаючи всіляку підтримку терористичній організації PKK/YPG, рівнозначно щонайменше непослідовності», — додав Ердоган.

Деталі

Ердоган звинуватив Швецію та Фінляндію у "приховуванні" членів сепаратистської бойової Робочої партії Курдистану, або РПК, і прихильників священнослужителя Фетхуллаха Гюлена, який базується в США, якого Туреччина звинувачує в організації спроби державного перевороту в 2016 році, що Гюлен заперечує.

РПК була визнана терористичною організацією в Туреччині, США та Європейському союзі.

Ердоган також заявив, що Швеція не екстрадувала 30 людей, яких Туреччина вважає пов'язаними із тероризмом.

«Ви не дасте нам терористів, але ви попросите нас підтримати вас у вступі до НАТО. Ми не можемо сказати «так»», - сказав він.

«Вони хотіли приїхати у понеділок. Не турбуйтеся, в цьому немає потреби», — додав він щодо дипломатичної делегації високого рівня, яка мала прибути для переговорів із двох країн щодо цього питання.

Додамо

Минулого тижня Ердоган заявив, що не розглядає заявки Швеції та Фінляндії до НАТО «позитивно» і не підтримає їх.

Українські Національні Новини

Новини Світу