eritreya-ogolosila-mobilizatsiyu-armiyi-u-zvyazku-z-ponovlennyam-boyovikh-diy-v-efiopiyi

Еритрея оголосила мобілізацію армії у зв'язку з поновленням бойових дій в Ефіопії

 • 746447 переглядiв

КИЇВ. 17 вересня. УНН. Еритрея мобілізує збройні сили через відновлення конфлікту на півночі Ефіопії, заявив уряд Канади в суботу, що викликає побоювання, що бойові дії можуть посилитися у війні, яка вже призвела до переміщення мільйонів людей та викликала гуманітарну катастрофу в північній Ефіопії. Про це УНН пише з посиланням на Reuters.

Цитата

«Місцева влада виступила із загальним закликом до мобілізації збройних сил у відповідь на конфлікт на півночі Ефіопії», — йдеться у твіті канадської туристичної ради.

Деталі

Представник Народно-визвольного фронту Тиграю (НОФТ), Гетачю Реда, який контролює північний регіон Ефіопії Тиграй, заявив у суботу, що Еритрея закликає «шістдесятирічних резервістів» для бою.

Контекст

Раніше Еритрея направила війська до Тиграю для підтримки ефіопських збройних сил після того, як у листопаді 2020 року спалахнули бойові дії між урядом Ефіопії та НОФТ.

І еритрейські, і ефіопські офіційні особи спростовували повідомлення про еритрейську присутність у Тиграї до березня 2022 року незважаючи на поширені повідомлення про групові зґвалтування та масові вбивства мирних жителів еритрейськими військами.

Конфлікт навколо Тиграю знову спалахнув минулого місяця після порушення режиму припинення вогню, що тривав приблизно п'ять місяців. Обидві сторони звинувачували одна одну у відновленні насильства.

Еритрея та Ефіопія вели прикордонну війну з 1998 по 2000 рік. На той час в уряді Ефіопії домінувала НОФТ.

У 2018 році прем'єр-міністр Ефіопії Абій Ахмед прийшов до влади та підписав мирну угоду з Еритреєю, за що отримав Нобелівську премію миру. Але відносини між Абієм та НОФТ швидко зіпсувалися.

Уряд Абія звинувачує НОФТ у спробі відновити панування тиграйців над Ефіопією, тоді як НОФТ звинувачує Абія у надмірній централізації влади та пригніченні тиграйців.

Українські Національні Новини

Новини Світу