estontsi-pokazali-ukrayintsyam-yak-treba-zbirati-otrutokhimikati

Естонці показали українцям, як треба збирати отрутохімікати

 • 4222 переглядiв

КИЇВ. 14 травня. УНН. На травневі свята делегація Асоціації підприємств в сфері поводження з небезпечними відходами здійснила робочий візит до Таллінну (столиця Естонської Республіки - ред.), в рамках якого було вивчено систему збирання небезпечних відходів від населення, передає УНН з посиланням на прес-службу асоціації.

Повідомляється, що у Таллінні паралельно працює відразу кілька систем збирання небезпечних відходів у населення.

По-перше, йдеться про постійно діючі пункти збору. Як правило, вони встановлені на відкритих майданчиках - паркінги при супермаркетах, тощо. Такі пункти збору діють на постійній основі.

"Під небезпечні відходи облаштовано два морських контейнери для зберігання інертних небезпечних відходів та небезпечних відходів, що мають високий рівень горючості. Контейнери функціонують 2 рази на тиждень. Корисна сировина збирається 24 години 7 днів на тиждень. Майданчик збирання відходів обладнаний системою відеонагляду. Варто відзначити, що рівень відповідальності громадян настільки високий, що левова частка відходів потрапляє в ті точки проекту, де їх очікують організатори", - розповіли у асоціації.

По-друге, у Таллінні існують періодично діючі пункти збору небезпечних відходів.

"Муніципалітет міста уклав угоду із ліцензіатом-утилізатором з метою збирання небезпечних відходів від населення. Збирання відбувається двічі на рік з масованою інформаційною програмою за декілька тижнів до запланованої дати. У визначений та анонсований заздалегідь час на позначену адресу прибуває ліцензований транспорт на заплановане місце. Зазвичай, час приймання відходів становить 20 хвилин. Дистанція між точками збирання відходів - 6-8 кілометрів. Зібрані відходи доставляються на базу утилізатора, зважуються по групах відходів: електричні відходи, фарма, лакофарбова група, ртуть місткі відходи тощо", - розповіли екологи.

Також повідомляється, що здавати небезпечні відходи мають змогу не лише жителі столиці, але й маленьких естонських міст. Щоправда, у дещо інший спосіб.

"У заздалегідь анонсовану дату мешканці невеличких містечок виставляють свої небезпечні відходи над дорогою біля своєї оселі, а ліцензований транспорт проїжджає маршрутом і забирає такі відходи на відповідне поводження. Таке рішення достатньо ефективне для малих населених пунктів", - наголосили у асоціації.

Донедавна в Україні були відсутні державні пункти збору небезпечних відходів у населення. Позбутися токсичних відходів людям допомогли волонтери і компанії — утилізатори небезпечних відходів. Зокрема, в Обухові такі контейнери в квітні 2017 встановила компанія “Тарком Екосервіс” за сприяння місцевої влади. Відтоді жителі міста і лікарні здали понад 3 тисячі ртутьвмісних (люмінесцентних) ламп і 129 кг використаних батарейок.

Українські Національні Новини

Суспільство