favorov-pro-scheplennya-dlya-perekhvorilikh-covid-19-nayavnist-antitil-mozhe-vplivati-na-vaktsinu

Фаворов про щеплення для перехворілих COVID-19: наявність антитіл може впливати на вакцину

 • 18291 переглядiв

КИЇВ. 16 січня. УНН. У Центрі з контролю і профілактики захворювань США рекомендують вакцинувати людину незалежно від того, є у нього антитіла до коронавірусу, чи ні. При цьому можливі два варіанти розвитку подій після щеплення: антитіла заблокують дію вакцини або, навпаки, у разі повторного інфікування, посилять антитільну відповідь. Про це на ZOOM-конференції розповів науковий консультант проекту, професор, доктор медичних наук, міжнародний експерт в сфері охорони здоров'я і епідеміології Михайло Фаворов, передає кореспондент УНН.

Так, за словами епідеміолога, у Центрі з контролю і профілактики захворювань США рекомендують вакцинувати людину, незалежно від наявності у неї антитіл до коронавірусу. Це обумовлено тим, що не завжди можна бути впевненим в якості проведеного тестування на антитіла.

"Центр з контролю захворюваності, де я пропрацював багато років, рекомендує не питати і не перевіряти, а всіх вакцинувати. Чому? Чим він хворів, чи не хворів, антитіла у нього правильним тестом зроблені, чи ні - якщо вони всім цим будуть займатися - це викличе страшний бардак", - пояснив експерт.

При цьому Фаворов підкреслює, що експерти керуються тим, що в будь-якому випадку введення вакцини при наявності антитіл не може привести до небажаних наслідків.

"Тому що, якщо у вас є антитіла - вакцина не буде діяти. Антитіла її заблокують. Уколовся і пішов - ніякого ефекту. Але, з іншого боку, показані повторні випадки інфікування. Тому вакцинація може посилити антитільну відповідь", - підсумував він.

Українські Національні Новини

Здоров'я

    Популярні

    Новини по темі

    Україна відправила на експорт вже 27,2 млн тонн зернових

     • 16317 переглядiв

    Українська борчиня стала призеркою Гран-Прі у Франції

     • 13548 переглядiв