ffu-povidomit-uyefa-pro-roztratu-tsilovikh-koshtiv-na-sportbazu-v-gorenichakh

ФФУ повідомить УЄФА про розтрату цільових коштів на спортбазу в Гореничах

 • 16676 переглядiв

КИЇВ. 21 грудня. УНН. Федерація футболу України поінформує УЄФА про розтрату цільових коштів під час будівництва спортивної бази у Гореничах. Про це УНН повідомив керівник служби внутрішнього та технічного аудиту ФФУ Дмитро Марченко.

Про будівництво навчально-тренувальної бази у с. Гореничі було заявлено у 2003 році тодішнім керівництвом ФФУ Григорієм Суркісом. Якраз у той момент, коли в УЄФА почали вимагати від Професійної футбольної ліги фінансовий звіт за використання цільових коштів, виділених Союзом європейських футбольних асоціацій на розвиток футболу в Україні.

Однак, у ПФЛ навіть не знали, що протягом трьох футбольних сезонів мали отримувати цільове фінансування від УЄФА. За поясненнями звернулися до ФФУ. Там наявність грошей від УЄФА визнали, та клубам їх повертати не захотіли.

Запропонували усім заднім числом нібито перерахувати кошти на адресу ФФУ для будівництва тренувальної бази в Гореничах.

Сьогодні бази, як і грошей, які планувалося витратити на її будівництво, немає. Йдеться про понад 2 млн доларів.

Комплекс повинен був розташуватися на території колишньої військової частини, але ФФУ так і не отримала право на володіння цією землею. Однак, попри цей факт, Федерація футболу звітувала перед УЄФА про начебто витрачання коштів на якісь підготовчі передбудівельні роботи.

Збитки, завдані ФФУ через будівництво “фантомної” спортбази в Гореничах, підраховані незалежними аудиторами та підтверджені Київським науково-дослідним інститутом судових експертиз.

“Документально підтверджується завдання збитків ФФУ, які встановлені у звіті незалежних аудиторів (аудиторський висновок) ПрАТ "КПМГ Аудит" від 10.03.2016 р. на загальну суму 6 487 586,44 грн”, — йдеться у висновку КНДІСЕ.

За фактом будівництва бази, якої немає, правоохоронці відкрили кримінальну справу. Його попередня кваліфікація — ч. 5 ст.191 Кримінального кодексу України — розтрата і привласнення майна в особливо великих розмірах. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років.

У межах розслідування провадження на допит слідчими був викликаний Олександр Бандурко, який в 2003 році обіймав посаду першого віце-президента ФФУ.

Чинні представники ФФУ, тим часом, планують повідомити УЄФА про розтрату цільових коштів на спортбазу в Гореничах.

"ФФУ планує звернутися в УЄФА, повідомити ці факти. І, якщо нам дозволить слідство, ми плануємо надати УЄФА експертизу", - розповів УНН Марченко.

Ситуація ускладнюється тим, що на “фантомну” базу в Гореничах були витрачені гроші з бюджету саме УЄФА.

Тож вірогідно, що перевірок та розслідувань із боку Союзу європейських футбольних асоціацій ФФУ тепер не уникнути.

Українські Національні Новини

Політика