fgvfo-namagayetsya-kontrolyuvati-prava-vimogi-za-kreditami-ne-buduchi-pri-tsomu-profesiynim-kreditorom-zmi

ФГВФО намагається контролювати права вимоги за кредитами, не будучи при цьому професійним кредитором - ЗМІ

 • 8019 переглядiв

КИЇВ. 21 лютого. УНН. Очищення банківського сектору та непрофесійні дії очільників НБУ і ФГВФО призвели фактично до банкрутства системи гарантування вкладів, повідомляє УНН з посиланням на “Дзеркало тижня”. 

Масова та безальтернативна ліквідація вітчизняних банків змусила ФГВФО позичати кошти у Мінфіну (Держбюджету) за ставкою 12% річних, аби розрахуватися зі вкладниками. За підсумками 2016 року заборгованість ФГВФО лише за відсотками сягнула 74 млрд грн, а за основним боргом – 51,6 млрд грн.

Разом — 125,6 млрд грн, що більш як на 28 млрд перевищувало оціночну вартість усіх контрольованих Фондом активів на продаж станом на кінець 2016-го (97,5 млрд).

Тобто система в нинішньому її вигляді — фактичний банкрут.

Більш того, можна сказати, що її досить умовне існування обнуляє шанси на повернення своїх коштів для кредиторів-юросіб і вкладників на суми понад гарантовані 200 тис. грн.

Відповідно до діючої законодавчої бази, гарантії Фонду фактично забезпечуються грошима кредиторів/вкладників ліквідованих банків, що нічого не одержують до того, як Фонд відшкодує свої витрати. Причому не лише зі сплати гарантованих сум, але і з повернення боргу Мінфіну з урахуванням належних відсоткових виплат (згадуємо про вже накопичені 74 млрд грн відсоткової заборгованості).

До того ж, нагадаємо, ще й Нацбанк має право на левову частку активів (третина їх оціночної вартості), забраних ним у заставу за кредитами рефінансування ліквідованим банкам, що видавалися часто-густо напередодні їхньої ліквідації. Таким чином, НБУ не тільки не відповідає за свою бездіяльність у нагляді за банками, а й забирає у кредиторів їхню частку в майні банкрута на правах заставоутримувача.

Ще одна ключова проблема — ФГВФО намагається контролювати права вимоги за кредитами, не будучи при цьому професійним кредитором. Відсутність базових компетенцій в адмініструванні кредитних портфелів, навичок проведення реструктуризацій і навіть елементарних професійних комунікацій з боржниками та поручителями дуже негативно позначається на якості роботи з кредитами банків-банкрутів та їхнього обслуговування.

Нагадаємо, Фонд гарантування вкладів, за даними суду, неправомірно визнав нікчемними договори факторингу між банком “Михайлівський” та фінансовою компанією “Плеяда” (яка в подальшому передала права вимоги ФК “Фагор”). Згідно з рішенням Вищого адміністративного суду України, керівництво банку “Михайлівський” діяло в межах чинного законодавства, а відтак ФГВФО не має права претендувати на кредитний портфель банку.

Також нагадаємо, правова експертиза засвідчила безпідставність віднесення банку “Михайлівський” до категорії неплатоспроможних

Українські Національні Новини

Суспільство