filaret-poyasniv-chomu-ne-visuvav-svoyu-kandidaturu-na-glavu-yedinoyi-tserkvi

Філарет пояснив, чому не висував свою кандидатуру на главу єдиної церкви

 • 11495 переглядiв

КИЇВ. 22 грудня. УНН. Святіший Філарет зняв свою кандидатуру на посаду глави єдиної помісної церкви через загрозу втрати Україною Томосу. Про це він заявив в інтерв’ю Радіо Свобода, передає УНН.

“Якби я не поступився, ми не досягли б об’єднання і не отримали б томосу про автокефалію Української церкви. І для мене важливо не своє положення, для мене було важливо мати в Україні єдину помісну Православну церкву для того, щоб утвердити нашу державу”, - пояснив він.

"Мета моя – створити єдину в Україні православну церкву. Не себе звеличувати, а досягти мети, яку я поставив з самого початку. І заради цієї мети, тобто заради єдиної української Православної церкви, я поступився цим", – зазначив він.

Філарет розповів, що бачив своїм наступником саме митрополита Епіфанія.

“Ростив його Бог. Так, я бачив серед всього єпископату його як найбільш здатного бути моїм наступником. Я бачив постать, його здібності, які дозволяють йому бути предстоятелем”, - розповів Філарет.

"...я його мав на увазі, навіть якщо не було б цього Об’єднуючого собору, я на майбутнє Київським патріархатом теж радив би архієреям мати орієнтир на нього”, - додав він.

Нагадаємо, за результатами Об'єднавчого собору в Києві під головуванням представника Вселенського патріархату 15 грудня було створено Автокефальну Помісну Православну Церкву України і затверджено статут нової церкви.

Об'єднавчий собор обрав предстоятелем єдиної помісної УПЦ митрополита Епіфанія.

Українські Національні Новини

Політика