filaret-rozpoviv-pro-shaleniy-tisk-moskvi-na-varfolomiya

Філарет розповів про "шалений тиск" Москви на Варфоломія

 • 15858 переглядiв

КИЇВ. 14 січня. УНН. Вселенський Патріарх Варфоломій визнав Українську Церкву Автокефальною всупереч шаленому тиску Росії. Про це заявив у неділю Святійший Патріарх Філарет, звернувшись до вірян в ході Божественної літургії у столичному храмі ікони Божої Матері "Живоносне Джерело" на Борщагівці, передає УНН, посилаючись на прес-службу УПЦ КП.

"Скільки років ми робили все для того, щоб визнали нас, що ми є незалежна Українська Церква. І яка була відповідь? "Ви розкольники", "ви неканонічні", "ви не маєте благодаті", "у вас хрещення не дійсне", "відспівувати у вас не можна" та ін. І все це ми слухали. І Господь, змилосердившись над нами, над нашим терпінням, зробив так, що всупереч шаленому тиску Росії Вселенський Патріарх Варфоломій визнав Українську Церкву Автокефальною. І ми йому вдячні за це! Він теж витерпів через це багато від Москви, і ще витерпить", - сказав Філарет.

Він висловив вдячність Президенту України за його зусилля щодо досягнення томосу.

Богослужіння завершилось чином славлення, під час якого священнослужителі заспівали тропар і кондак свята Різдва Христового.

Насамкінець настоятель парафії протоієрей Валерій Семанцо подякував Патріарху Філарету за архіпастирський візит і молитви та вручив Святійшому букет квітів.

Нагадаємо, за результатами Об'єднавчого собору в Києві під головуванням представника Вселенського патріархату 15 грудня було створено автокефальну помісну Православну Церкву України і затверджений статут нової церкви. Об'єднавчий собор обрав предстоятелем єдиної помісної УПЦ митрополита Епіфанія.

5 січня відбулася процедура підписання Томосу про автокефалію ПЦУ Вселенським патріархом Варфоломієм. А вже на наступний день, 6 січня, після вручення у Стамбулі Томос доставили в Україну, згодом його повернули до Стамбула для підпису членами Синоду на Фанарі.

10 січня Томос про автокефалію Православної Церкви України повернувся з Туреччини в Україну.

Днем раніше Томос для України підписали усі члени Синоду Вселенського патріархату.

Українські Національні Новини

Політика