finskiy-gazoviy-gigant-gasum-zayaviv-scho-ne-platitime-za-rosiyskiy-gaz-u-rublyakhta-podaye-na-gazprom-do-arbitrazhu

Фінський газовий гігант Gasum заявив, що не платитиме за російський газ у рублях та подає на Газпром до арбітражу

 • 97038 переглядiв

КИЇВ. 17 травня. УНН. У заяві компанії йдеться, що переговори щодо довгострокового газового контракту з "Газпромом" нині заперечуються, і тепер компанія подасть на "Газпром" до арбітражу, передає УНН.

Деталі

У Gasum заявили, що вели переговори щодо контракту з "Газпромом" з минулого року, але у квітні "Газпром" надіслав листа, в якому йшлося, що він вимагає оплати в рублях.

У Gasum заявили, що "не приймають вимоги "Газпром експорту" про перехід на карбованцеві платежі і, отже, не здійснюватимуть платежі в рублях або відповідно до запропонованого "Газпром експортом" механізму оплати".

Крім того, компанія має серйозні розбіжності щодо інших претензій, пред'явлених за контрактом.

"Загалом це те, з чим Gasum не може погодитися, і вирішила передати суперечки, що стосуються контракту на поставку, в арбітраж на основі арбітражу в контракті. Питання буде розглянуте в арбітражі", - йдеться в повідомленні.

Gasum попередив, що це призведе до підвищеного ризику припинення постачання природного газу з росії. Компанія заявила, що готувалася до цієї ситуації зі своїми клієнтами та урядом.

Що передувало

Президент росії путін заявив у березні, що "недружні" країни мають платити рублі, а не євро або долари, зазначені у контрактах за газ.

Покупці могли здійснювати платежі в євро або доларах на рахунок у російському Газпромбанк, який потім конвертував кошти в рублі і переводив їх на другий рахунок, з якого здійснювався платіж до росії.

Постачання газу до Польщі та Болгарії було припинено після того, як вони відмовилися платити у рублях, а інші великі європейські газові компанії повідомили, що працюють над способами оплати російського газу, не порушуючи при цьому санкції ЄС.

Українські Національні Новини

Новини Світу