fokin-povidomiv-scho-pratsyuye-nad-statusom-vilnikh-ekonomichnikh-zon-dlya-donbasu

Фокін повідомив, що працює над статусом вільних економічних зон для Донбасу

 • 14857 переглядiв

КИЇВ. 21 вересня. УНН. Експрем'єр-міністр та заступник голови української делегації у Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі Вітольд Фокін працює над програмою щодо вільних економічних зон у Донецькій та Луганській областях. Про це він заявив в ефірі "Українського радіо", передає УНН.

Так, він зазначив, що ніколи не пропонував надання особливого статусу включно з підконтрольними територіями Донбасу.

"Я сказав, що ввести режим особливої економічної зони для окремих районів Донбасу, як це записано у "мінських угодах". І я від себе додав – а краще на весь Донбас. Слово "краще" має модальний відтінок, це не констатація, це лише можливість. Нічого я не пропоную… Те, що вони такі претензії до мене виявили, я задумався – і справді, що це таки – вільна економічна зона", - зазначив Фокін.

З його слів, ніхто так і не уточнив значення "вільних економічних зон".

Крім того, експрем'єр-міністр повідомив, що за роки незалежності закон про вільну економічну зону приймався вісім разів.

"Жоден із цих законів з місця не зрушив. Ніхто їх не тільки не виконував, а навіть не знав, як підійти до цього закону. Зараз я з однією розумною людиною працюю якраз над тим, який саме статус треба надати вільний економічній зоні. Ідея надзвичайно реальна і приваблива… Програма, над якою я працюю зараз разом з автором ідеї, полягає у тому, що, користуючись передбаченим ще римським правом способом так званих "суперфіцій", надавати юридичне право під юрисдикцією потужних ведучих держав світу віддавати землю, попередньо ознайомившись з програмою. Тобто, уряд не випускає контроль за використанням цієї землі. Він розглядає пропозиції… Це не оренда, це земля, яка не втрачає державності, але передається у руки людині, яка навіть має право передавати цю землю у спадщину. Це гарантує безпеку інвестицій", - пояснив він.

Нагадаємо, віце-прем’єр-міністр, міністр з питань реінтеграції окупованих територій Олексій Резніков раніше заявив, що для того щоб наблизити мир і деокупацію, необхідно реалізувати кращий варіант майбутнього на підконтрольній території Донбасу.

Українські Національні Новини

Політика