fokus-uvagi-videnskikh-peregovoriv-schodo-yadernoyi-programi-iranu-zoseredzheniy-na-eksporti-nafti

Фокус уваги віденських переговорів щодо ядерної програми Ірану зосереджений на експорті нафти

 • 22986 переглядiв

КИЇВ. 27 грудня. УНН. Основна увага Ірану в ядерних переговорах, які відновляться в Австрії в понеділок, полягатиме у скасуванні всіх санкцій США в рамках процесу, який гарантує безперешкодну здатність Тегерана експортувати свою нафту. Про це інформує УНН з посиланням на агенство Reuters.

Деталі

Державні ЗМІ повідомили, що переговори зі світовими державами щодо відновлення ядерної угоди Ірану 2015 року, відомої як Спільний всеосяжний план дій (СВПД), мають відновитися у Відні о 18:00 (17:00 за Грінвічем).

"Найважливішим для нас є досягнення точки, коли, по-перше, іранська нафта може продаватися легко та безперешкодно, - цитують іранські ЗМІ слова міністра закордонних справ Хосейна Амірабдоллахяна. - Гроші від продажу нафти повинні бути депоновані в іноземній валюті в іранських банках, щоб ми могли користуватися всіма економічними вигодами, передбаченими Спільним всеосяжним планом дій".

Цитата

"Сьогодні на столі переговорів лежить прийнятний спільний документ, який ми називаємо документами від 1 та 15 грудня, - сказав Амірабдоллахян. За його словами, обидва документи стосуються ядерної проблеми, а також санкцій США. - З сьогоднішнього дня наші переговори розпочнуться на основі цього спільного документа. Серед питань порядку денного – гарантії та перевірка".

Що було раніше

У 2018 році тодішній президент США Дональд Трамп вийшов із СВПД і знову ввів суворі економічні санкції проти Тегерана, який через рік відповів відновленням, а потім прискоренням збагачення урану, що є потенційним шляхом до ядерної зброї.

Експорт нафти, основне джерело прибутків Ірану, потрапило під санкції США.

Ядерні переговори не просунулися вперед з того часу, як вони відновилися минулого місяця після п'ятимісячної перерви.

Українські Національні Новини

Новини Світу