ft-soyuzniki-ukrayini-pidshtovkhuyut-mvf-do-nadannya-kreditu-na-14-16-mlrd-dolariv

FT: союзники України підштовхують МВФ до надання кредиту на 14-16 млрд доларів

 • 930914 переглядiв

КИЇВ. 3 лютого. УНН. Союзники України підштовхують МВФ до остаточного доопрацювання планів багатомільярдної кредитної програми. Фонд зустрінеться з українськими чиновниками в середині лютого, щоб обговорити її. Про це повідомляє Financial Times, пише УНН.

Цитата

"Представники фонду планують зустрітися з українськими офіційними особами у Варшаві в середині лютого, щоб продовжити обговорення кредиту на суму від 14 до 16 мільярдів доларів", повідомляє видання з посиланням на джерела.

Мета - завершити це до весни.

Деталі

Щоб допомогти покрити дефіцит фінансування, ЄС виділив Україні 18 мільярдів євро в межах пакету, узгодженого між його державами-членами в грудні.

Але блок та інші великі партнери Києва хочуть, щоб міжнародні кредитори активізували свої зусилля з надання подальшої підтримки. «Очікується, що інші міжнародні донори, включно з іншими з G7 і міжнародними фінансовими інституціями, покриють решту потреби у фінансуванні», - сказав виконавчий віце-президент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс під час зустрічі в Києві.

Він сказав FT, що програма МВФ для України матиме «певний сигнальний ефект», який «може також стати тригером для подальшої підтримки донорів».

Він додав, що чим раніше буде отримано кредит, тим краще. «Це не ті обставини, за яких МВФ зазвичай надає кредити, тому те, що вони справді працюють над належною програмою надання коштів, є позитивним кроком».

США також підштовхують МВФ до швидкого надання нової фінансової допомоги Україні. «Міністерство фінансів закликає МВФ та Україну до якнайшвидшої спільної роботи над узгодженням програми», - заявило міністерство фінансів США в четвер.

Фонд розглядає пакет допомоги на три-чотири роки на суму від 14 до 16 мільярдів доларів, повідомили люди, знайомі з дискусіями.

Раніше фонд надав екстрене фінансування обсягом 2,7 млрд доларів, а в грудні затвердив чотиримісячну програму для України, спрямовану як на зміцнення економіки, так і на підготовку її до отримання великого кредиту МВФ.

«Ми підтримуємо Україну з самого початку війни і сповнені рішучості продовжувати це, - заявив FT представник МВФ. - Ми тісно взаємодіємо з українською владою і сподіваємося перейти до повноцінної програми якомога швидше».

Надання Україні офіційних кредитів - складний процес, з огляду на труднощі, з якими країна зіткнеться під час їх погашення. Європейський інвестиційний банк у четвер заявив, що може продовжити фінансування «ризикованих» проєктів лише в тому випадку, якщо країни ЄС нададуть додаткові гарантії. Президент кредитного підрозділу ЄС Вернер Хоєр сказав: «Якщо ви хочете, щоб ми робили більше, нам потрібна підтримка, тому що те, що ми робимо в Україні, до біса ризиковано».

З березня минулого року ЄІБ виділив 1,7 млрд євро на фінансування проєктів із відновлення доріг, трамваїв і шкіл в Україні, ще 535 млн євро мають бути виділені 2023 року. Останніми тижнями поновилися переговори про гарантії для підтримки кредитів. Хоєр сказав, що він «дуже впевнений», що держави-члени нададуть підтримку. Обговорення почалися у той час, коли ЄС готується почати напружені переговори щодо свого довгострокового бюджету наприкінці цього року.

Доповнення

Україна заявила, що цього року вона зіткнеться з дефіцитом обсягом 38 мільярдів доларів, а Світовий банк підрахував, що більше ніж половину її енергетичної інфраструктури було зруйновано російськими атаками, що посилило тиск на економіку країни.

Українські Національні Новини

Економіка