g20-ne-zmogla-diyti-konsensusu-schodo-formulyuvannya-viyna-cherez-blokuvannya-rf-ta-kitayem-reuters

G20 не змогла дійти консенсусу щодо опису війни через блокування рф та Китаєм - Reuters

 • 1596965 переглядiв

КИЇВ. 25 лютого. УНН. Фінансові лідери країн G20 не змогли дійти консенсусу щодо опису війни в Україні і, ймовірно, завершать зустріч в Індії в суботу без спільного комюніке, з посиланням на делегатів повідомляє Reuters, пише УНН.

Деталі

За їхніми словами, "Сполучені Штати та їх союзники по групі країн G7 були непохитними у вимогах про те, щоб у комюніке прямо засудити росію за вторгнення до сусідньої країни, проти чого виступили російська та китайська делегації".

Високопоставлене джерело G20 сказало, що переговори з приводу комюніке були важкими, оскільки росія та китай блокували пропозиції західних країн. "Індія хоче дотримуватися балійського формулювання", - сказало джерело.

Джерело та кілька інших офіційних осіб заявили, що, якщо не буде сюрпризу в останню хвилину, консенсус щодо комюніке малоймовірний і що зустріч, швидше за все, закінчиться заявою приймаючої сторони, яка підсумовує обговорення.

"За відсутності консенсусу Індія може виступити із заявою головуючої", - сказав один з офіційних осіб.

Контекст

росія, що входить до G20, називає свої дії в Україні «спеціальною військовою операцією» і уникає називати це вторгненням чи війною.

Індія, що приймає зустріч, також наполягає на тому, щоб не використовувати слово «війна» в комюніке, повідомили виданню представники G20. Індія, яка нині головує у G20, дотримується переважно нейтральної позиції щодо війни, відмовляючись звинувачувати росію у вторгненні, шукаючи дипломатичне рішення та різко збільшуючи закупівлі російської нафти.

Міністр фінансів Франції Бруно Ле Мер заявив, що група не може відступити від спільної заяви, погодженої на саміті G20 на Балі, Індонезія, у листопаді минулого року, у якій йдеться про те, що «більшість членів рішуче засудили війну в Україні», але також визнали, що деякі країни бачать конфлікт інакше. "Або ми говоримо однією мовою, або ми не підписуємо остаточне комюніке", - заявив Ле Мер журналістам у п'ятницю.

Міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер, виступаючи у кулуарах зустрічі у п'ятницю, заявив, що G20 не повинна відставати від своєї попередньої критики росії. "Нам потрібна абсолютна ясність: це війна, ініційована (президентом росії володимиром) путіним", - сказав він.

Таке протистояння стає все більш поширеним явищем на G20, робота якої останнім часом утруднена через розбіжності між західними країнами та іншими країнами, включаючи Китай та росію, зазначає видання.

Доповнення

Міністр фінансів США заявила, що російські посадовці на зустрічі G20 є "співучасниками воєнних злочинів" в Україні

Українські Національні Новини

Політика