garris-obgovorit-propozitsiyu-varshavi-schodo-vinischuvachiv-dlya-ukrayini-pid-chas-vizitu-v-polschu

Гарріс обговорить пропозицію Варшави щодо винищувачів для України під час візиту в Польщу

 • 157455 переглядiв

КИЇВ. 9 березня. УНН. Віцепрезидент США Камала Гарріс під час візиту до Польщі 9 березня обговорить проблему доставки літаків МіГ-29 в Україну. Про це стало відомо після того, як у Пентагоні відхилили цю пропозицію Варшави, інформує УНН з посиланням на France24.

Деталі

Поїздка Гарріс була запланована задовго до запиту Польщі, повідомляють журналісти. За даними анонімних джерел агентства в американському уряді, віцепрезидент США зустрінеться з президентом Польщі Анджеєм Дудою та прем'єр-міністром Матеушем Моравецьким.

Відповідаючи на запитання про винищувачі, представник Білого дому прямо не відповів. “Ми деякий час вели діалог з поляками про те, як найкраще надати Україні різноманітну допомогу в галузі безпеки. І це діалог, який безумовно триватиме до та в межах поїздки віцепрезидента”, - сказав посадовець.

У графіку Гарріс є зустрічі з біженцями, які втекли від війни, та співробітниками посольства США в Україні, що покинули Київ.

Також очікується, що вона зустрінеться з прем'єр-міністром Канади Джастіном Трюдо, який відвідає Польщу з візитом.

У п'ятницю, 11 березня, віцепрезидент відправиться до Румунії, де зустрінеться з президентом Клаусом Йоханнісом.

Контекст

Польща готова безкоштовно передати винищувачі МіГ-29, про які просила Україна, у розпорядження США для подальшої передачі Києву. Водночас, за даними МЗС, країна просить Вашингтон надати їй старі літаки з відповідними оперативними можливостями.

У Пентагоні відхилили пропозицію, назвавши її “неприйнятною”.

Зі свого боку президент України Володимир Зеленський розкритикував таке рішення США. Він закликав якнайшвидше розв'язати питання логістики та надати Україні літаки.

Українські Національні Новини

Новини Світу