gayiti-zaklikaye-oon-provesti-zasidannya-radi-bezpeki-pislya-vbivstva-prezidenta

Гаїті закликає ООН провести засідання Ради Безпеки після вбивства президента

 • 13538 переглядiв

КИЇВ. 7 липня. УНН. В.о. Прем'єр-міністра Гаїті Клод Жозеф закликав Організацію Об'єднаних Націй в середу провести засідання Ради Безпеки, присвячене ситуації в карибській країні, якнайшвидше після вбивства президента Жовенеля Моіза бойовиками в його будинку. Про це пише УНН з посиланням на CNN.

Деталі

У своїй заяві Жозеф закликав "міжнародне співтовариство почати розслідування вбивства і закликав Організацію Об'єднаних Націй провести засідання Ради Безпеки".

Жозеф також оголосив "стан облоги" на Гаїті в зверненні до нації, заявивши, що він не хоче, щоб нація "занурилася в хаос" після вбивства президента Жовенеля Моіза в середу.

Жозеф сказав, що рішення про оголошення "стану облоги" було прийнято на позачерговому засіданні ради міністрів в середу вранці.

Відповідно до законів Гаїті, існує три рівня надзвичайної ситуації, починаючи з "надзвичайного стану", за яким слідує "стан облоги" і, нарешті, найвищого рівня надзвичайної ситуації, тобто "стану війни".

Стан облоги означає, що всі кордони закриті, а також тимчасово введено військовий стан, при цьому збройні сили Гаїті і Національна поліція Гаїті (HNP) уповноважені забезпечувати дотримання закону.

Жозеф в заяві закликав громадян зберігати спокій. Він також пообіцяв притягнути до відповідальності винних у вбивстві президента.

"Я закликаю всіх зберігати спокій, і мені дуже шкода повідомити вам про смерть президента. Я і всі міністри працюємо з тих пір, як з'явилася новина, і ми хочемо запевнити вас, що зрадимо суду вбивць президента. Будь ласка, зберігайте спокій і дозвольте владі робити свою справу. Ми не хочемо, щоб країна занурилася в хаос. Це дуже сумний день для нашої країни і для нашого народу", - заявив Жозеф.

#Haiti President Jovenel Moïse is said to have been attacked in his residence by a commando. He’s dead.
Video circulating on WhatsApp. pic.twitter.com/VJ8HJZSii8

— Marie-Rose Romain Mu (@romainmurphy) July 7, 2021

Нагадаємо

Президент Гаїті Жовенель Моіз загинув в результаті замаху минулої ночі. Вбивці проникли в його резиденцію в столиці країни Порт-о-Пренсі.

53-річний Жовенель Моіз перебував при владі з лютого 2017 року. Він зайняв пост президента після відходу у відставку його попередника Мішеля Мартеллі.

Довідка

Гаїті - одна з найбідніших держав Західної півкулі. 60% населення живуть менше, ніж на 2 долари в день. Населення Гаїті становить близько 10,6 млн людей.

Українські Національні Новини

Новини Світу