gazprom-ne-skoristavsya-mozhlivistyu-zbilshennya-tranzitu-do-yes-cherez-sudzhu-ogtsu

Газпром не скористався можливістю збільшення транзиту до ЄС через Суджу – ОГТСУ

 • 91705 переглядiв

КИЇВ. 12 травня. УНН. Станом на 12 травня, ПАТ “Газпром” не скористався можливостями переносу потужностей з ГВС “Сохранівка” на ГВС “Суджа”. Про це інформує пресслужба Оператора газотранспортної системи України, пише УНН.

Деталі

Так, за даними Оператора, станом на 12 травня, підтверджена номінація на транзит природного газу через ГВС “Суджа” становить 53,2 млн куб. м – скорочення на 27% порівняно з попередньою газовою добою 11 травня.

Транзит газу через ГВС “Сохранівка” не відбувається, зазначили в ОГТСУ.

Цитата

"Наразі ПАТ “Газпром” не скористався можливостями переносу потужностей з ГВС “Сохранівка” на ГВС “Суджа”, попри те, що технічна спроможність ГВС “Суджа” (244 млн куб. м газу на добу) більш аніж достатня для продовження транспортування законтрактованих обсягів газу. Більш того, навіть без змін до поточного договору, “Суджа” може прийняти 77,2 млн куб. м газу на добу. При цьому, наразі потужності ГВС “Суджа” для збільшення обсягів транзиту газу до країн Європи не задіються", - зазначили в ОГТСУ.

Нагадаємо

11 травня 2022 року оператор ГТС російської федерації ПАТ "Газпром" зупинив транспортування газу через ГВС "Сохранівка".

Контекст

Україна попередила про намір припинити транзит газу маршрутом через "Сохранівку" через військові дії.

В ОГТСУ заявили, що "через втручання окупаційних сил у технологічні процеси" експлуатувати компресорну станцію в Новопскові в Луганській області вже неможливо, тому, починаючи з 11 травня, газовий потік за маршрутом "Сохранівки" припиняється і перенаправляється через станцію в Суджі.

Водночас російський концерн "Газпром" заявляє, що подібне перемикання "технологічно неможливе". У "Нафтогазі" це спростовують.

Згідно з даними ОГТСУ, через "Сохранівку" до Європи надходить транзитом майже третина всього обсягу газу, що постачається з рф.

Тим часом обсяги російського газу, що постачається транзитом до Європи через територію України через ключовий пункт "Сохранівка", скоротилися до нуля, що, за повідомленнями, випливає з даних українського оператора ОГТСУ на середу, 11 травня.

"Газпром" заявив про скорочення обсягів подачі газу для прокачування українською газотранспортною системою. У середу, 11 травня, речник "Газпрому" Сергій Купріянов підтвердив, що цього дня "Газпром" здійснює подачу російського газу для транзиту через територію України до Європи у меншому обсязі - а саме 72 мільйони кубометрів, повідомляє DW.

Аналогічні дані навів і ОГТСУ, прийнявши від "Газпрому" на середу заявку транспортувати своєю територією 72 мільйони кубометрів газу тільки через газовимірювальну станцію "Суджа". Ще на вівторок заявка "Газпрому" на транзит через українську ГТС становила 95,8 мільйона кубометрів, зазначає Reuters. Тоді російський газ прокачувався також і через газовимірювальну станцію "Сохранівка".

За повідомленнями, часткова зупинка транзиту російського газу через українську ГТС призвела до різкого стрибка цін на газ у Європі. Так, базові європейські ціни на газ піднялися на 6,8% на відкритті ринку, тоді як у Великій Британії - на 9%.

Українські Національні Новини

Економіка