gazprom-z-1-zhovtnya-mozhe-pripiniti-podachu-gazu-moldovi-prezident

"Газпром" з 1 жовтня може припинити подачу газу Молдові - президент

 • 132950 переглядiв

КИЇВ. 26 вересня. УНН. Молдова побоюється, що російська газова компанія "Газпром" може скоротити або припинити постачання газу до країни з 1 жовтня, і розглядає альтернативні джерела енергії, заявила у понеділок президент Майя Санду. Про це пише УНН з посиланням на агенство Reuters.

Молдова сильно залежить від російського газу і сильно постраждала від стрибка цін на газ після вторгнення росії в Україну.

Цитата

"У нас немає впевненості, що "Газпром" продовжить постачати газ до Молдови після 1 жовтня. З цієї дати ціна для Молдови за чинним контрактом має бути значно вищою", - заявила президент.

"У разі, якщо постачання буде скорочено або зупинено, ми розглядаємо можливість постачання енергоресурсів з альтернативних джерел", - додала вона.

Деталі

Санду не повідомила, чому "Газпром" може скоротити чи зупинити постачання.

Молдова раніше заявляла, що "Газпром" може відключити газ, якщо не буде виконано одну з умов контракту - завершення аудиту накопиченої заборгованості за постачання, що оцінюється в 709 мільйонів доларів.

Ціна на газ у Молдові коливається від місяця до місяця залежно від спотових цін на газ та нафту. Але з першого жовтня зміниться формула розрахунку ціни.

В даний час формула ціни на газ становить 70% від спотової ціни, яка є дуже високою, і 30% від ціни на нафту. З 1 жовтня формула зміниться і становитиме 70% від ціни на нафту та 30% від спотової ціни на газ.

Державна газова компанія "Молдовагаз" сплатила постачання газу від "Газпрому" за серпень, але високопоставлене джерело в компанії повідомило агентству Reuters, що компанія намагається внести 50-відсотковий авансовий платіж за вересень у розмірі 33,89 мільйона доларів.

Додамо

Тисячі демонстрантів зібралися в Кишиневі в останні вихідні, вимагаючи відставки Санду та її уряду, скаржачись на високу інфляцію та ціни на пальне.

Українські Національні Новини

Новини Світу