gazpromu-poki-scho-vdalosya-uniknuti-shtrafu-yevrokomisiyi

"Газпрому" поки що вдалося уникнути штрафу Єврокомісії

 • 12375 переглядiв

КИЇВ. 24 травня. УНН. Єврокомісія оголосила про завершення антимонопольного розслідування проти російської газової компанії “Газпром”. Компанію штрафувати не стали, проте наклали імперативні зобов’язання щодо забезпечення прозорої конкуренції на газовому ринку в Центрально-Східній Європі. Про це оголосила єврокомісар з конкуренції Маргрете Вестагер, передає УНН з посиланням на прес-службу представництва ЄС в Україні.

"Єврокомісія і "Газпром" досягли мирової угоди про те, щоб закрити цю справу без штрафів. Зобов'язання "Газпрому" щодо зняття антимонопольних звинувачень ЄС будуть носити юридично зобов'язуючий характер упродовж восьми років", - заявила Вестагер.

Якщо компанія порушить умови мирової угоди, Єврокомісія може накласти на "Газпром" у будь-який момент штраф у розмірі 10% його світового обороту.

Мирова угода була досягнута після обіцянок "Газпрому" забезпечити вільні поставки палива за ринковими цінами в Центральну і Східну Європу. Питання цін було головним на початку розгляду: корпорацію звинувачували у використанні домінуючого становища і у завищенні тарифів.

Крім того, Єврокомісія зобов'язала російський "Газпром" забезпечити вільні поставки газу за конкурентними цінами до Центрально-Східної Європи. Ці приписи будуть юридично зобов'язуючими для "Газпрому" в рамках статті 9 антимонопольного регламенту Євросоюзу 1/2003.

Нагадаємо, ЄК у 2012 році ініціювала розслідування про потенційне порушення "Газпромом" антимонопольного законодавства Європейського Союзу, за підсумками якого в квітні 2015 року ЄК висунула офіційне Повідомлення про претензії (Statement of Objections).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Добробут споживачів газу в ЄС залежить від рішення РФ про транзит через Україну - ЄК

ЄК назвала три можливих антиконкурентних практики, в яких підозрюють російську компанію: "Газпром", можливо, розділяв газові ринки, перешкоджаючи вільному потоку газу через територію держав-членів, можливо, перешкоджав диверсифікації поставок газу, а також міг встановлювати несправедливі ціни для своїх клієнтів, прив'язуючи ціни на газ до цін на нафту".

"Газпром" 28 вересня 2015 року направив на адресу ЕК письмову відповідь на Повідомлення про претензії в рамках антимонопольного розслідування його діяльності в країнах ЄС, в якому не визнав себе винним по жодному з пунктів, але, за твердженням ЄК, зобов'язався прибрати в контрактах все бар'єри, що перешкоджають вільному перетоку газу на ринках Центральної і Східної Європи.

В середині березня 2017 року ЄК повідомила, що її влаштовують зобов'язання "Газпрому", проте в останній заявили, що мають намір почути думку клієнтів - до 4 травня 2017 року.

У квітні 2018 року агентство Reuters повідомило про готовність ЄК прийняти рішення щодо врегулювання справи про порушення "Газпромом" антимонопольного законодавства без призначення штрафу.

Нагадаємо, 20 квітня "Газпром" оголосив про намір розірвати контракт з "Нафтогазом" за допомогою звернення до арбітражу.

За рік до закінчення контракту з поставок газу через українську ГТС канцлер ФРН Ангела Меркель на переговорах з "Північного потоку-2" з президентом РФ Володимиром Путіним пообіцяла Києву посприяти в питанні транзиту блакитного палива до ЄС.

Українські Національні Новини

Економіка