gelsinska-spilka-zaklikala-ksu-rozglyanuti-spravu-schodo-konstitutsiynosti-zakonu-pro-ochischennya-vladi

Гельсінська спілка закликала КСУ розглянути справу щодо конституційності закону "Про очищення влади"

 • 9397 переглядiв

КИЇВ. 21 жовтня. УНН. Українська гельсінська спілка з прав людини (УГСПЛ) закликала Конституційний суд України (КСУ) якнайшвидше розглянути справу щодо конституційності ЗУ "Про очищення влади", передає УНН із посиланням на повідомлення спілки.

В УГСПЛ нагадали, що 17 жовтня 2019 року Європейський суд з прав людини ухвалив рішення у справі “Полях та інші проти України”, в якій визнав порушення статей Європейської конвенції у справах чиновників, яких було звільнено відповідно до Закону України “Про очищення влади”. У спілці додали, що справу за конституційним поданням щодо відповідності Конституції України ЗУ "Про очищення влади" КСУ розглядає з 2015 року.

"Українська Гельсінська спілка з прав людини ще у 2016 році направила Конституційному Суду свою правову позицію (amicus curiae) стосовно конституційності люстрації 2014 року.

Очікуємо від Конституційного Суду якнайшвидшого розгляду цієї справи", - йдеться у повідомленні.

Як писав УНН, ЄСПЛ ухвалив рішення на користь п'яти українських люстрованих чиновників.

Суд у справі "Полях та інші проти України" одноголосно постановив, що мали місце:

  • порушення пункту 1 статті 6 (право на справедливий судовий розгляд) Європейської конвенції про права людини у зв'язку з тривалістю розгляду по національних справах перших трьох заявників;
  • порушення статті 8 (право на повагу до приватного і сімейного життя) Конвенції щодо всіх п'яти заявників.

При цьому, у квітні на розгляді в Європейському суді з прав людини перебувало не менше 122 скарг проти України щодо люстрації.

А за словами Марини Ставнійчук, ЗУ "Про очищення влади" не відповідає Конституції України.

Українські Національні Новини

Політика