gendirektor-magate-zaklikav-negaynogo-pripiniti-obstrili-zaes

Гендиректор МАГАТЕ закликав негайного припинити обстріли ЗАЕС

 • 165093 переглядiв

КИЇВ. 9 вересня. УНН. Генеральний директор Міжнародного агентства з ядерної енергії Рафаель Маріано Гроссі закликав припинити обстріли Запорізької атомної електростанції, адже тільки це дозволить відновити електропостачання Енергодару та електростанції. Про це він заявив у відеозверненні, передає УНН.

Цитата

«Сьогодні від співробітників МАГАТЕ на місці я дізнався про серйозну ситуацію, яка склалася минулої ночі на Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС). Енергетична інфраструктура, що живить місто Енергодар, де проживають оператори АЕС та їхні родини, була зруйнована внаслідок обстрілу розподільчого пункту на міській ТЕС, що призвело до повного знеструмлення в Енергодарі: немає води, немає світла, немає каналізації», - сказав Гроссі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МАГАТЕ підтвердило пошкодження резервної лінії електропередач на Запорізькій АЕС

Деталі

За його словами, враховуючи посилення та продовження обстрілів, існує невелика ймовірність відновлення надійного зовнішнього електропостачання ЗАЕС, особливо тому, що обстріли постійно та неодноразово пошкоджують енергетичну інфраструктуру.

МАГАТЕ розуміє, що оператор, який більше не впевнений у відновленні електропостачання за межами об’єкта, розглядає можливість зупинити єдиний діючий реактор, який залишився.

Гроссі зазначив, що тоді вся електростанція повністю залежатиме від аварійних дизель-генераторів для забезпечення життєво важливих функцій ядерної безпеки та безпеки. І, як наслідок, оператор не зможе повторно запустити реактори, якщо не буде надійно відновлено зовнішнє електропостачання.

Він зауважив, що електростанція не має зовнішнього живлення. І як тільки інфраструктуру відремонтують, її знову пошкоджують.

«Це абсолютно неприпустимо. Це не може стояти. Тому я закликаю до негайного припинення всіх обстрілів у всьому районі. Тільки це забезпечить безпеку та безпеку оперативного персоналу та дозволить надовго відновити електропостачання Енергодару та електростанції. Ця драматична подія демонструє абсолютну необхідність негайного створення зони ядерної безпеки та захисту. Це єдиний спосіб гарантувати, що нам не загрожує ядерна аварія», - заявив Гроссі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Раді керуючих МАГАТЕ підготували проект резолюції із закликом до рф залишити ЗАЕС

Окрім того, Рафаель Гроссі у Twitter написав, що навколо ЗАЕС необхідно негайно створити безпечну зону.

Shelling has caused a complete blackout in #Enerhodar and compromised the safe operation of the nearby #Zaporizhzhya NPP. This must stop & a Nuclear Safety & Security Protection Zone (NSSPZ) agreed immediately. An NPP can never be a pawn of war. https://t.co/jMMf7jk12S pic.twitter.com/7djejJe80G

— Rafael MarianoGrossi (@rafaelmgrossi) September 9, 2022

Українські Національні Новини

Політика