generalna-asambleya-oon-zobovyazala-chleniv-radi-bezpeki-obgruntovuvati-zastosuvannya-veto

Генеральна Асамблея ООН зобов'язала членів Ради безпеки обґрунтовувати застосування вето

 • 195651 переглядiв

КИЇВ. 26 квітня. УНН. Генеральна Асамблея ООН у середу ухвалила резолюцію, яка зобов'язує проведення засідання ГА щоразу, коли постійними членами у Раді Безпеки застосовується право вето, пише УНН.

Деталі

Так, Китай, Франція, Росія, Велика Британія та США мають право вето на резолюції Ради Безпеки, закріпленим у Статуті ООН.

Після ухвалення резолюції консенсусом будь-яке застосування вето тепер супроводжуватиметься засіданням Генеральної Асамблеї, де всі члени ООН зможуть вивчити та прокоментувати використане вето.

Резолюцію було прийнято після того, як росія застосувала право вето в Раді наступного дня після вторгнення в Україну на резолюцію про беззастережне виведення військ з країни.

Від імені 83 коспонсорів посол Ліхтенштейна в ООН Крістіан Венавезер представив проект під назвою "Постійний мандат на проведення дебатів у Генеральній Асамблеї під час накладання вето в Раді Безпеки", прийнятий без голосування.

Нагадаємо

На початку місяця Президент України Володимир Зеленський у вівторок виступив на засіданні Ради Безпеки ООН, де розповів про звірства росіян у Бучі та закликав ООН визначитися зі своїм шляхом та згадати про статут.

Українські Національні Новини

Політика