gensek-nato-rozpoviv-pro-strategiyu-u-vidnosinakh-z-rosiyeyu

Генсек НАТО розповів про стратегію у відносинах з Росією

 • 12498 переглядiв

КИЇВ. 3 жовтня. УНН. НАТО виступає за діалог і зближення з Росією, оскільки не хоче нової "холодної війни" і гонки озброєнь. Про це заявив генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг в інтерв'ю ВВС, передає УНН.

"Ми поважаємо Росію, але шкодуємо, що вона дозволяє собі такі агресивні дії відносно сусідів, як в Україні", - зазначив генсек НАТО.

Як зазначив політик, після закінчення "холодної війни" відносини НАТО з Росією значно покращилися. І, не дивлячись на значні складнощі у відносинах в нинішній період, зближення, як і раніше, можливе.

"Росія нікуди не зникне, а НАТО не хоче нової "холодної війни" і нової гонки озброєнь. Так що ми виступаємо за політичний діалог", - зазначив генсек альянсу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна візьме участь у найбільших навчаннях НАТО біля кордонів РФ

За його словами, у Росії багато сучасного озброєння, оскільки останнім часом країна вкладає у ВПК значні кошти. Такий стан справ вимагає від НАТО певної стратегії у відносинах з Росією.

Столтенберг визначив її як "стримування і діалог".

"Нам необхідно мати надійні засоби стримування - для того, щоб запобігти конфлікту, не для того, щоб його спровокувати. Якщо на одного з членів альянсу нападуть, за нього заступляться всі інші", - зазначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У НАТО обговорять збільшення військової присутності Росії у Криму

Представник альянсу також уточнив, що розширення НАТО не спрямоване на провокацію РФ. Питання вступу до цієї організації вирішує кожна країна самостійно. Це базовий принцип поведінки країн, який строго дотримуються в НАТО. Якщо ж будь-яка країна висловлює побажання вступити в блок, НАТО, зі свого боку, лише аналізує, чи відповідає вона всім необхідним вимогам. Починаючи з 1999 року, це сталося в відношенні 13 країн, причому цей процес триває.

"Так що це не проти Росії. Це для того, щоб особливо невеликі країни відчували себе спокійніше, тому що вони входять в число демократичних країн, які домовилися захищати один одного від будь-яких загроз", - додав генсек НАТО.

Нагадаємо, раніше генеральний секретар Йенс Столтенберг заявив, що НАТО стоїть пліч-о-пліч з Україною, тому що усвідомлює дестабілізаційну діяльність, яку розгорнула Росія своєю військовою присутністю в Азовському морі, і перешкоди, які вона надає руху українських кораблів.

Українські Національні Новини

Політика