gensek-nato-tse-vzhe-viyna-na-visnazhennya

Генсек НАТО: це вже війна на виснаження

 • 182914 переглядiв

КИЇВ. 26 травня. УНН. Ніхто не може з упевненістю сказати, коли і чим закінчиться війна, яку розв'язала рф проти України. Про це заявив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг в інтерв'ю Rzeczpospolita, пише УНН.

Цитата

"володимир путін зробив велику стратегічну помилку. Він планував досягти своїх цілей протягом тижня. Зараз йде 13-й тиждень війни, а російські війська вибиті з(-під) Києва, Харкова і з півночі країни. Проте війни непередбачувані. І ніхто не може з впевненістю сказати, коли і чим закінчиться ця війна", - сказав Столтенберг.

Деталі

Генсек НАТО відзначив "мужність та професіоналізм українських солдатів, політичного керівництва на чолі з президентом Зеленським та простих українців". "Це, у поєднанні з безпрецедентною військовою підтримкою союзників і партнерів по НАТО, дозволило протистояти російському вторгненню", - додав він.

Столтенберг зауважив, що Альянс має зараз два завдання: підтримка України та запобігання ескалації.

"Перше завдання НАТО полягає у наданні підтримки, причому у довгостроковій перспективі. Тому звертаюся до союзників поповнити запаси. Тому що це все більше і більше війна на виснаження", - зазначив Генсек.

"Друге завдання - не допустити ескалації. (...) Війна в Україні огидна, жорстока. Ми бачимо жертви серед мирного населення, бомбардування, розруху, руйнування міст. Але якщо вона переросте у повномасштабну війну між НАТО та росією, вона завдасть значно більших збитків, тому ми зобов'язані поводитися так, щоб не вести до ескалації, і ми робимо це, частково пояснюючи це тим, що ми підтримуємо Україну, але НАТО не бере участі у війні. Ми підтримуємо Україну у відстоюванні права на самооборону, закріпленого у Статуті ООН", - наголосив він.

Відповідаючи на запитання, якими військовими методами НАТО запобігає ескалації, Генсек зазначив - "значно збільшивши військову присутність у східній частині Альянсу".

"Присутність НАТО на східному фланзі обговорюватиметься на мадридському саміті в червні під час обговорення нової стратегічної концепції. Країни Східної Європи хотіли б, щоб ця присутність була постійною, а не ротаційною, як зараз. (...) Я очікую, що на мадридському саміті лідери НАТО погодяться збільшити свою присутність на східному фланзі та у регіоні Чорного моря", - повідомив Столтенберг.

За його словами, йдеться не лише про більшу кількість військ, а й про те, що називається "активаторами": "ППО, артилерія, попередньо встановлене спорядження, запаси і, звичайно ж, можливості швидкого посилення".

Доповнення

Генсек НАТО вважає, що війна, скоріш за все, закінчиться за столом переговорів. Питання в тому, коли і як

Українські Національні Новини

Політика