gensek-oon-ogolosiv-pro-peregovori-z-rozblokuvannya-zerna-z-ukrayini-proponuye-vidnoviti-postavki-dobriv-z-rf-ta-bilorusi

Генсек ООН оголосив про переговори з розблокування зерна з України: пропонує відновити поставки добрив з рф та білорусі

 • 223080 переглядiв

КИЇВ. 19 травня. УНН. Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш оголосив про переговори про розблокування експорту зерна з України і закликав росію дозволити вивезти зерно з українських портів. Також він заявив, що потрібно відновити постачання продуктів харчування та добрив з росії та білорусі, пише УНН з посиланням на інформацію ООН.

Генеральний секретар ООН закликав рф забезпечити безпечне вивезення зерна з портів України.

Цитата

"Без відновлення постачання з України, а також продуктів харчування та добрив з росії та білорусі ми не можемо ефективно подолати продовольчу кризу", – заявив Гутерріш.

Зазначається, що росія та Україна забезпечують третину світових потреб у пшениці та половину постачання рослинної олії. Особливо в плачевній ситуації виявилися найбідніші країни, яким складно подужати зростання вартості продовольства.

"Я інтенсивно обговорюю це питання з російською федерацією, Україною, Туреччиною, США та Європейським Союзом, а також низкою ключових держав. Надія є, але ще довгий шлях", – повідомив очільник ООН, звертаючись до учасників заходу, організованого США та присвяченого питанням продовольчої кризи.

За словами Генерального секретаря ООН, необхідно, щоб "усі сторони виявили добру волю", оскільки вирішення питання спричиняє економічні та фінансові наслідки, а також складнощі, пов'язані з безпекою.

Доповнення

Раніше WSJ писав, що Антоніу Гутерріш запропонував послабити західні санкції щодо експорту калію з росії та білорусі для розблокування експорту з України продовольства, щоб запобігти його нестачі в деяких країнах.

Європейський Союз готовий допомогти Україні вивезти на зовнішні ринки, призначені для експорту зернові, заблоковані в морських портах внаслідок військової агресії рф.

Українські Національні Новини

Політика