gensek-oon-ostanni-shist-rokiv-stali-nayspekotnishimi-za-vsyu-istoriyu

Генсек ООН: останні шість років стали найспекотнішими за всю історію

 • 16464 переглядiв

КИЇВ. 20 лютого. УНН. Останні шість років стали найспекотнішими за всю історію спостережень на тлі стрімкої зміни клімату. Про це напередодні заявив Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш під час виступу на спеціальному заході, присвяченому поверненню США в Паризьку хартію щодо клімату, передає УНН.

Цитата:

“Паризька хартія — це історичне досягнення. Але взятих на сьогодні зобов’язань недостатньо. І навіть ті зобов’язання, які були взяті в Парижі, не виконуються. Тривожні знаки всюди. Шість років, що минули з 2015 року, були найспекотнішими за всю історію спостережень. Рівень вуглекислого газу перебуває на рекордно високому рівні. Пожежі, повені та інші екстремальні погодні явища посилюються в усіх регіонах. Якщо ми не змінимо курс, у цьому столітті ми можемо зіткнутися з катастрофічним підвищенням температури більш ніж на 3 градуси”, - заявив Гутерріш.

Деталі

Генеральний секретар зазначив, що поточний 2021 рік стане поворотним. Зокрема, він зазначив, що головна мета Організації Об’єднаних Націй у цьому році — створити воістину глобальну коаліцію за нульові викиди до 2050 року.

Він також привітав повернення США в Паризьку угоду щодо клімату.

“За останні чотири роки відсутність ключового гравця створила прогалину в Паризькій угоді, відсутню ланку, що послабило все. Отже, сьогодні, коли ми відзначаємо повторний вступ Сполучених Штатів у цей договір, ми також визнаємо його відновлення в цілому, як і припускали його творці”, - підкреслив він.

Контекст

Паризька хартія щодо клімату була підписана 12 грудня 2015 року у французькій столиці. Держави, що ратифікували цей документ, домовилися не допустити підвищення середньої температури на планеті до 2100 року більш ніж на 2 градуси за Цельсієм порівняно з доіндустріальною епохою.

США приєдналися до Паризької угоди в 2016 році, але президент країни Дональд Трамп, прийшовши до влади, відразу ж оголосив, що Вашингтон відмовляється від участі в цьому договорі. 

Після приходу до влади нового президента, демократа Джо Байдена, напередодні, 19 лютого, Сполучені Штати офіційно повернулися в Паризьку хартію щодо клімату.

Українські Національні Новини

Суспільство