gensek-oon-pobachiv-progres-u-virishenni-prodovolchoyi-krizi-cherez-viynu-rf-proti-ukrayini-ale-do-ugodi-sche-daleko

Генсек ООН побачив прогрес у вирішенні продовольчої кризи через війну рф проти України, але до угоди ще далеко

 • 210111 переглядiв

КИЇВ. 1 червня. УНН. Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш заявив у середу, що сподівається на послаблення продовольчої кризи, спричиненої війною в Україні, але попередив, що до укладення угоди про розблокування постачання таких товарів, як зерно, ще далеко, пише УНН з посиланням на Reuters.

Цитата

«Я думаю, що прогрес є, але ми ще не досягли (угоди - ред.). Це складні речі, і той факт, що все взаємопов'язано, робить переговори особливо складними», - сказав Гутерріш на прес-конференції з прем'єр-міністром Швеції Магдаленою Андерссон у Стокгольмі.

Деталі

Гутерріш, який відвідав Москву та Київ на початку цього року, намагається укласти те, що він називає пакетною угодою, щоб відновити як український експорт продуктів харчування, так і російський експорт продуктів харчування та добрив.

"Як я сказав Раді безпеки, я сповнений надій, але ще багато чого потрібно зробити, і ми повністю віддані тому, щоб все сталося", - сказав він.

Доповнення

Оскільки росія контролює деякі і фактично блокує інші українські порти, постачання зерна з України застопорилося після вторгнення рф 24 лютого.

Раніше цього тижня президент володимир путін заявив, що росія готова дозволити експорт української пшениці через Чорне море, а також постачання російських добрив, якщо санкції будуть ослаблені.

Війна рф проти України спровокувала глобальну продовольчу кризу зі зростанням цін на зерно, олію, паливо та добрива. На росію та Україну припадає майже третина світових постачань пшениці, при цьому росія також є ключовим експортером добрив, а Україна — великим постачальником кукурудзи та олії.

Українські Національні Новини

Політика