georgiyeva-pro-programu-mvf-dlya-ukrayini-zabezpechit-serednostrokovu-stiykist-byudzhetu

Георгієва про програму МВФ для України: забезпечить середньострокову стійкість бюджету

 • 8588 переглядiв

КИЇВ. 10 червня. УНН. Нова програма між МВФ та Україною стане основою для зусиль влади щодо подолання наслідків кризи та буде зосереджена на забезпеченні середньострокової бюджетної стійкості, збереженні незалежності центрального банку та гнучкого обмінного курсу. Про це сказала директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крісталіна Георгієва, передає УНН із посиланням на пресслужбу МВФ.

"Нова домовленість про резервне кредитування стане основою для зусиль влади щодо подолання наслідків кризи, забезпечуючи при цьому макроекономічну стабільність та зберігаючи досягнення на сьогоднішній день. Разом із підтримкою Світового банку та Європейського Союзу це допоможе вирішити великі потреби у фінансуванні. Програма буде зосереджена на забезпеченні середньострокової бюджетної стійкості, збереженні незалежності центрального банку та гнучкого обмінного курсу, а також на підвищенні фінансової стабільності при відшкодуванні витрат, пов’язаних із резолюціями банків", - сказала Крісталіна Георгієва.

Вона зазначила, що скоординовані зусилля з проведення реформ, що направлені на боротьбу з корупцією та зміцнення управління, будуть мати вирішальне значення для забезпечення макроекономічної стабільності та досягнення стійкого та інклюзивного зростання.

За її словами, раціональна фіскальна політика в Україні після кризи 2014-2015 років призвела до різкого зменшення зовнішніх та внутрішніх дисбалансів України. Державний борг зменшується, а інфляція знизилась, золотовалютні резерви відновились. Однак дослідження показало, що впровадження реформ було нерівномірним, а для створення більш динамічної та конкурентоспроможної економіки потрібна послідовна реалізація структурних реформ. При цьому, економічна криза через COVID-19 зробила пріоритетом проведення структурних реформ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шмигаль запевнив, що транш від МВФ не вплине на пенсійний вік в Україні.

"Ризики для нової програми дуже великі. Невизначеність відносно тяжкості та тривалості глобального спаду надзвичайно велика. З іншого боку, невизначеність щодо напрямку економічної політики залишається значною. Державний борг залишається високим, а потреби у державному фінансуванні великі. Незважаючи на те, що фіскальна політика в рамках програми спочатку буде спрямована на вирішення наслідків кризи, фіскальну політику потрібно буде посилити після того, як почнеться відновлення, щоб повернути державний борг на шлях зменшення", - зазначила Крісталіна Георгієва.

Вона додала, що Національний банк України має забезпечити зниження інфляції і запобігти стресовій ліквідності. Фінансова політика повинна забезпечити баланс між збереженням фінансової стабільності та сприянням відновлення.

"Повна та своєчасна реалізація політики в рамках програми, що підтримується Фондом, буде мати вирішальне значення для пом'якшення економічних ризиків та закладе ґрунт для стабілізації та відновлення", - сказала Крісталіна Георгієва.

Нагадаємо, допомогу в 5 млрд доларів від МВФ Україна отримає у декілька етапів.

Українські Національні Новини

Економіка