geraschenko-rozpoviv-pro-trokh-svidkiv-u-spravi-mh17

Геращенко розповів про трьох свідків у справі MH17

 • 14741 переглядiв

КИЇВ. 9 березня. УНН. Початок розкриття збиття пасажирського літака MH17 авіакомпанії Malaysian Airlines над Донбасом у 2014 році було покладено сміливими українцями, які ризикуючи своїм життям сфотографували “Бук-М1” на вулицях Сніжного і зафіксували пуск ракети. Про це в Facebook написав заступник глави МВС України Антон Геращенко, передає УНН.

"Розповім і я про той трагічний день 17 липня 2014 року. У той день, близько 13 години, мені зателефонував Віталій Кропачов, бізнесмен з міста Торез, майно якого було розграбовано, а сам він був змушений ще в травні покинути рідне місто", - почав Геращенко.

За його словами, з червня Кропачов організував відеотрансляцію всього, що приходить на трасі з Ростова-на-Дону через Торез, Сніжне, Харцизьк на Донецьк. На початку липня web-камеру відключили.

"Але залишалися небайдужі люди. Зателефонувавши мені, Віталій Кропачов сказав, що один з його товаришів, тільки що, побачив незвичайну бойову машину на вулиці Сніжного. На той момент, за місяць, коли жителі Донеччини вже звикли до колон танків, БТР, "градів", які потоком текли в Україну - ця машина була незвичайною. Очевидець сказав Віталію, що вона схожа на якусь зенітно-ракетну установку", - написав заступник міністра.

Геращенко розповів, що попросив тоді Кропачова передати товаришеві, щоб той переглянув фотографії ЗРК виробництва РФ і СРСР і порівняв з побаченою машиною.

"Близько 17:00 я був у кабінеті заступника міністра МВС Тиграна Авакяна. Його набрав хтось із керівництва СБУ і запитав, чи не мають інформації в МВС з приводу того, що півгодини або годину назад з екранів радарів над Торезом пропав малайзійський Боїнг рейсу МН-17? ... Я набрав Віталія Кропачова і запитав, чи є вже інформація про модель ЗРК. Той сказав, що тільки що йому віддзвонилися і сказали, що на вулицях Сніжного сьогодні був ЗРК "Бук М1", - повідомив він.

"Мало того, сміливому патріоту навіть вдалося зробити фото ЗРК "Бук-1" на вулицях Сніжного. У цей же момент на телеканалі "Life News" транслювали бадьорий спіч лідера терористів Ігоря Гіркіна, який, з неприхованим задоволенням, рапортував про те, що його людям, нібито, вдалося збити український військово-транспортний літак", - додав представник МВС.

Він заявив, що тоді ж в соцмережі Facebook оприлюднив всі наявні відомості, в тому числі фото російської ЗРК з вулиці Сніжного.

"Ще через годину мені прислали знімок, зроблений одним з жителів Сніжного з вікна свого будинку на околиці міста. Його увагу привернув різкий шум запуску ракети, яка вразила "Боїнг". І він встиг зняти інверсійний слід. З цієї фотографії, знаючи місце розташування будинку, можна було елементарно визначити точку запуску ракети. Наскільки мені відомо, за цією фотографією американці і європейці, з використанням супутників, відразу ж встановили і зафіксували точне місце пуску ракети", - пояснив Геращенко.

Він також повідомив, що на наступний день розвідник МВС в Луганську зробив фотографію вивезення в РФ цього ж "Бука" без однієї ракети. Потім її опублікував глава МВС Арсен Аваков.

"Початок розкриття цього жахливого злочину було покладено в той трагічний день сміливими українцями, які ризикуючи своїм життям сфотографували "Бук-М1" на вулицях Сніжного і зафіксували пуск ракети. Ці свідки, яких разом з сім'ями вивезли з окупованої території, дали свідчення міжнародній слідчій групі, які лягли в основу звинувачень судового процесу, що почнеться сьогодні в Нідерландах", - резюмував він.

Геращенко висловив думку, що судовий процес у Нідерландах "буде не швидким", але в результаті "Російська Федерація і її військовослужбовці будуть визнані відповідальними за загибель 296 громадян різних країн, які загинули в нелюдських муках".

Як повідомляв УНН, в понеділок в Нідерландах почалося перше слухання у справі про катастрофу пасажирського літака MH17 авіакомпанії Malaysian Airlines над Донбасом в 2014 році.

Українські Національні Новини

Політика