glava-mzs-frn-zayaviv-pro-stvorennya-mekhanizmu-zboru-dokaziv-porushen-v-bilorusi

Глава МЗС ФРН заявив про створення механізму збору доказів порушень в Білорусі

 • 10830 переглядiв

КИЇВ. 7 лютого. УНН. Німеччина створить механізм зі збору доказів провини тих, хто порушує права людини в Білорусі. Про це заявив міністр закордонних справ ФРН Хайко Маас на онлайн-конференції "Солідарність з Білоруссю" в суботу, 6 лютого, передає УНН

Цитата

"Настане день, коли вони будуть притягнуті до відповідальності. І прийде день, коли білоруси зможуть жити в демократії, свободі і правову державу", - сказав Маас. Він підкреслив, що це станеться завдяки енергії, мужності і рішучості протестного руху в країні.

"Дух демократії випущений з пляшки і його неможливо повернути назад", - зазначив далі Маас і запевнив протестуючих білорусів в тому, що Німеччина і ЄС знаходяться на їхньому боці.

Деталі

Крім того, глава німецького зовнішньополітичного відомства повідомив про прийняття урядом Німеччини програми підтримки громадянського суспільства Білорусі, на яку буде виділено до 21 мільйона євро. В рамках плану передбачені стипендії студентам і школярам, ​​які були виключені з навчальних закладів за участь в акціях протесту, а також заходи підтримки незалежних ЗМІ. Крім того, влада ФРН мають намір надавати психологічну допомогу жертвам катувань та надавати політичний притулок переслідуваним громадянам Білорусі.

Меркель висловила солідарність з протестуючими білорусами

У той же день канцлер ФРН Ангела Меркель у відеозверненні висловила солідарність з демонстрантами в Білорусі, які вже півроку щотижня виходять на акції з вимогою демократії і свободи, і закликала політичне керівництво в Мінську негайно припинити репресії і звільнити політв'язнів. "Німеччина і Європейський Союз будуть і надалі залучати до відповідальності винних у поточних порушеннях прав людини в Білорусі, як ми це вже робимо у випадку з санкціями ЄС", - заявила вона.

Меркель визнала, що "вирішити цей конфлікт ззовні неможливо". Разом з тим різні заходи допомоги білорусам з боку ЄС показують "цим мужнім людям, що ми на їхньому боці і чуємо їхні голоси так само, як це було півроку тому", підкреслила вона і знову вказала, що Німеччина і ЄС не визнають результати серпневих президентських виборів в Білорусі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лукашенко і його оточення заробляють на контрабанді сигарет до РФ та ЄС - розслідування

Контекст

Протести проти фальсифікації виборів і насильства силовиків в Білорусі тривають вже майже шість місяців - з дня голосування 9 серпня 2020 року. Переможцем президентських виборів ЦВК знову оголосив Олександра Лукашенка, який править країною з 1994 року. Опозиція та її прихильники вимагають проведення нових виборів, звільнення політв'язнів, а також припинення свавілля правоохоронців щодо учасників протесту. Представники опозиції сформували Координаційну раду для передачі влади, однак в підсумку всі члени президії КС були або заарештовані, або опинилися за кордоном.

Українські Національні Новини

Новини Світу