glava-nato-rosiya-maye-ostanniy-shans-schodo-yadernogo-dogovoru

Глава НАТО: Росія має "останній шанс" щодо ядерного договору

 • 16069 переглядiв

КИЇВ. 4 січня. УНН. Північноатлантичний Альянс, ймовірно, зіткнеться з важкими викликами в найближчі місяці на тлі протистояння з Росією через ядерну ракету SSC-8. Про це розповів Генеральний секретар НАТО Йєнс Столтенберг в інтерв'ю агентству dpa, передає УНН.

"Я не буду роздумувати про те, наскільки ймовірно, що Росія повернеться до дотримання (Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності - ред.). Важливим є те, що у Росії тепер є останній шанс. Якщо Росія не повернеться до виконання, тоді у нас буде велика проблема, тому що тоді Договір про РСМД порушується", - заявив Генсек.

В Європі немає нових американських ракет, але є нові російські ракети, і це ставить договір під загрозу. Ракета SSC-8 є мобільною, її важко виявити, а ще вона здатна до ядерного впливу, скорочує час попередження і може досягти європейських міст. І тим самим Росія знижує поріг застосування ядерної зброї.

Відповідаючи на питання агентства про те, як НАТО може відповісти на виклики для відновлення стратегічного балансу, Столтенберг зазначив, що в Альянсу є багато потенційних способів реагування.

"Але я не буду заглиблюватись в різні деталі, тому що, якщо я почну розмірковувати про різні потенційні елементи відповідних дій НАТО, я думаю, що це тільки ускладнить і так складну ситуацію. Тому зараз нам потрібна ретельна оцінка наслідків, аналіз різних варіантів, а потім ... узгоджена відповідь НАТО", - сказав він.

За словами глави Альянсу, НАТО "не буде занадто гостро реагувати".

"У той же час ми повинні відповісти, якщо Росія продовжить порушувати договір. Знову ж таки, головний пріоритет - повернути Росію до дотримання", - додав він.

Нагадаємо, раніше сьогодні Держсекретар США Майкл Помпео заявив, що Росія поки не повернулася до дотримання своїх зобов'язань в рамках Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД), однак Вашингтон продовжуватиме переконувати Москву зробити це.

Українські Національні Новини

Політика