globalniy-fond-po-borotbi-z-tuberkulozom-i-snidom-sturbovaniy-diyalnistyu-ukrayinskoyi-derzhkompaniyi-medzakupivli-ukrayini

Глобальний фонд по боротьбі з туберкульозом і СНІДом стурбований діяльністю української держкомпанії "Медзакупівлі України"

 • 18110 переглядiв

КИЇВ. 2 березня. УНН. З 2003 року Глобальний фонд підтримує Україну в боротьбі з туберкульозом і СНІДом, однак зараз він стурбований діяльністю держкомпанії "Медзакупівлі України". Про це мова йде в листі Глобального фонду, який є в розпорядженні редакції.

"В даний час Глобальний фонд фінансує трирічні (2021-2023 рр.) гранти в Україні, спрямовані на боротьбу з туберкульозом, ВІЛ/СНІДом та підтримку стійких систем охорони здоров'я, на загальну суму до 135 мільйонів доларів США (UKR-C-PHC під управлінням Alliance for Public Здоров'я). Глобальний фонд також підтримує заходи по боротьбі з COVID-19 в Україні, виділивши 10,8 млн доларів США на засоби діагностики COVID, ЗІЗ (засоби захисту - ред.) і медичне обладнання", - зазначено в листі.

Глобальний фонд відзначає активні зусилля уряду України та Міністерства охорони здоров'я зі значного збільшення державного фінансування лікування від туберкульозу та ВІЛ, але при цьому стурбований тим, що до закупівель допущена держкомпанія "Медичні закупівлі України".

"Ми визнаємо, що залучення міжнародних агентів із закупівель - тимчасовий варіант, але він може виявитися корисним в поточних обставинах. Наприклад, закупівлі протитуберкульозних ліків з фінансуванням Глобального фонду у всьому світі здійснюється через Глобальний фонд з лікарських засобів (GDG), оскільки ця організація визнана у всьому світі як здатна постачати високоякісні і доступні протитуберкульозні ліки. Однак ми стурбовані рішенням про те, що державне підприємство (ДП) із закупівель медичних препаратів в Україні ("Медичні закупівлі України" - ред.) буде організацією, що здійснює закупівлю протитуберкульозних препаратів у 2021 році і в майбутньому", - підкреслено в листі Глобального фонду.

ДП "Медичні закупівлі" провалило план забезпечення українців ліками і обладнанням у 2020 році.

Стурбованості Глобального фонду передувала заява про те, що держкомпанія "Медичні закупівлі України" провалила план із закупівлі ліків та обладнання для українських пацієнтів на загальну суму в 1 млрд грн. Без терапії залишилися в тому числі онкохворі та ВІЛ інфіковані.

"В кінці року державне підприємство "Медзакупівлі" не закупило ліків від СНІДу тільки за підписаними договорами на 163 млн грн. Це велика частина ліків і засобів, які виділялися на всю програму придбання антиретровірусних препаратів для лікування понад 117 тисяч ВІЛ-інфікованих в Україні, включаючи дитячі форми хвороби", - уточнив УНН співголова міжнародної організації "Східноєвропейське і Центральноазійське об'єднання людей, що живуть з ВІЛ та СНІДом" Володимир Жовтяк.

Довідка

ДП "Медичні закупівлі України" створено в 2018 році як національне агентство із закупівлі медпрепаратів та обладнання за гроші держбюджету. Очолив держкомпанію 33-річний Арсен Жумаділов, який займав до цього посаду глави Біляївської райадміністрації Одеської область (коли областю керував Міхеїл Саакашвілі).

Українські Національні Новини

Політика