golova-diplomatiyi-yes-zidzvonivsya-z-ochilnikom-mzs-bilorusi-nagolosiv-scho-lyudey-ne-mozhna-vikoristovuvati-yak-zbroyu

Голова дипломатії ЄС зідзвонився з очільником МЗС Білорусі: наголосив, що людей не можна використовувати як зброю

 • 18657 переглядiв

КИЇВ. 14 листопада. УНН. Верховний представник ЄС із закордонних справі і політики безпеки Жозеп Боррель зідзвонився з очільником МЗС Білорусі Володимиром Макеєм на тлі ситуації з мігрантами на польсько-білоруському кордоні, якому наголосив, що людей не можна використовувати як зброю, пише УНН.

Цитата:

"Розмовляв з міністром закордонних справ Білорусі Макеєм, щоб підняти (питання - ред.) нестабільної гуманітарної ситуації на кордоні з ЄС. Життя людей мають бути захищені, а гуманітарним організаціям - дозволений доступ. Ситуація, що виникла, є неприпустимою і її потрібно припинити. Не слід використовувати людей як зброю", - написав Боррель у Twitter за підсумками розмови.

Деталі

У МЗС Білорусі вказали, що під час розмови Макей заявив про "безперспективність санкцій та контрпродуктивність санкційних підходів для розвитку відносин по лінії Білорусь – ЄС".

"Макей довів до співрозмовника інформацію про вжиті Білоруссю кроки щодо скорочення потоку мігрантів з країн Азії, Африки та Близького Сходу, надання гуманітарної допомоги біженцям на кордоні, взаємодії з цього питання з відповідними міжнародними організаціями системи ООН. Підтверджено зацікавленість у якнайшвидшому врегулюванні міграційної кризи. Сторони домовилися підтримувати відкритими канали діалогу", - вказали у МЗС Білорусі.

Контекст

8 листопада на польсько-білоруському кордоні загострилася ситуація. Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак заявив, що країна привела в готовність війська вздовж кордону через напружену ситуацію з мігрантами. Велика група нелегалів намагалася прорватися на територію країни. На кордоні були чутні постріли. Білоруські прикордонники заявили, що вони лунали з польського боку.

У ніч на 10 листопада дві групи мігрантів увірвалися до Польщі з Білорусі, їх затримали.

10 листопада Білорусь заявила про нарощування військ ППО на кордоні з ЄС.

Щоб уникнути напливу мігрантів з Білорусі, Україна посилить охорону державного кордону з країною-сусідом. Як заявив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський, найбільш уразливі ділянки українсько-білоруського кордону будуть посилені додатковими підрозділами Держприкордонслужби, Нацполіції та Нацгвардії. Йдеться про 8,5 тис. силовиків.

Наприкінці серпня Польща, Литва, Латвія та Естонія звинуватили Білорусь у використанні нелегальних мігрантів як зброї у так званій гібридній війні проти ЄС. 

У межах боротьби з потоком нелегальних мігрантів Польща почала будівництво паркану на кордоні з Білоруссю.

Українські Національні Новини

Новини Світу