golova-myunkhenskoyi-konferentsiyi-z-bezpeki-ukrayini-varto-divitisya-na-finiv-voni-u-yes-ale-ne-v-nato

Голова Мюнхенської конференції з безпеки: Україні варто дивитися на фінів, вони - у ЄС, але не в НАТО

 • 15715 переглядiв

КИЇВ. 6 грудня. УНН. Україні варто орієнтуватися на Фінляндію, яка входить до Європейського Союзу, але не є членом НАТО. Таку думку в інтерв'ю Handelsblatt висловив голова Мюнхенської конференції з безпеки Вольфганг Ішингер, пише УНН.

Цитата:

“... президент Росії Путін вважає, що займає оборонну позицію. Ним давно керує страх, що Америка таки захоче прийняти Україну та Грузію до НАТО. Це червона лінія для Росії. Не можна сказати, що Україна та Грузія ніколи не можуть стати членами НАТО. Але ми могли б запропонувати Україні трохи зорієнтуватися на фінів у більш довгостроковій перспективі. Фінляндія — член ЄС, але не НАТО”, — заявив Ішингер.

Деталі

При цьому він відзначив, що не вірить, що Росія знову піде на вторгнення до України. На його думку, у РФ розуміють, що за такі дії їй доведеться заплатити надто високу ціну. При цьому він вважає, що Заходу варто із позиції сили вести переговори з РФ.

Контекст

Українська влада і західні партнери останнім часом звертають увагу на загострення Росією ситуації з безпекою на Донбасі, нарощування російських сил уздовж кордону з Україною, небезпеку нового російського вторгнення і посилення російської дезінформації.

Голова МЗС Дмитро Кулеба кілька днів минулого тижня заручався підтримкою західних партнерів за кордоном. 1 грудня був у Ризі, де збиралися його колеги з країн-членів НАТО. Щоб знеохотити РФ від найгіршого сценарію дій, голова МЗС, зокрема, запропонував країнам НАТО "комплексний пакет стримування".

Також на тлі ситуації в одному із інтерв'ю Кулеба заявив, що Україна приєднається до НАТО, коли три столиці країн Альянсу почнуть сприймати її як незалежну і самостійну державу, а не як додаток до Росії.

Українські Національні Новини

Політика