golova-mzs-frn-zasudiv-okupatsiyu-krimu-i-zaklikav-vikonuvati-minski-ugodi

Голова МЗС ФРН засудив окупацію Криму і закликав виконувати Мінські угоди

 • 11577 переглядiв

КИЇВ. 26 лютого. УНН. Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас як президент Комітету міністрів Ради Європи засудив окупацію Кримського півострова, підтвердивши підтримку незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах. Про це йдеться в заяві Мааса, опублікованій на сайті РЄ, передає УНН.

Цитата:

"Я хотів би нагадати про засудження Комітетом незаконної анексії, яка є порушенням міжнародного права, і підтвердити беззастережну і непохитну підтримку ним незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах. У зв'язку з цим хотів би також наголосити на необхідності повної реалізації Мінських домовленостей і висновків Паризького саміту для припинення військового конфлікту на Донбасі", - заявив Маас.

Деталі

За словами голови МЗС ФРН, Комітет міністрів РЄ як і раніше стурбований тим, що ситуація з правами людини на Кримському півострові значно погіршилася після окупації.

"Беручи до уваги рішення Європейського суду з прав людини від 14 січня 2021 року стосовно Криму, я закликаю Росію повністю дотримуватися міжнародного гуманітарного права і міжнародних стандартів в області прав людини, в тому числі шляхом надання безперешкодного доступу регіональним і міжнародним механізмам моніторингу прав людини, а також неурядовим правозахисним організаціям в Крим і Севастополь", - додав дипломат.

Реакція України

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба висловив подяку за підтримку німецькому колезі.

"Я глибоко вдячний за вашу непохитну позицію в підтримку незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України, засудження російської окупації Криму і триваючих там порушень прав людини", - написав він у Twitter.

Контекст

У п'ятницю, 26 лютого, відзначається День спротиву окупації Криму, ініційований громадськістю через те, що в цей день в 2014 році перед будівлею Верховної Ради АРК пройшов мітинг на підтримку територіальної цілісності України.

У 2020 році Президент України Володимир Зеленський підписав указ про встановлення Дня спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя на державному рівні, який вирішили відзначати щорічно 26 лютого.

Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.

Українські Національні Новини

Політика