golova-mzs-polschi-visloviv-nadiyu-na-virishennya-istorichnoyi-superechki-z-ukrayinoyu

Голова МЗС Польщі висловив надію на вирішення історичної суперечки з Україною

 • 10048 переглядiв

КИЇВ. 10 лютого. УНН. Міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутовіч висловив надію на те, що історична суперечка з Україною буде врегульована, передає УНН з посиланням на Польське радіо.

Йдеться, переусім, про поправку до закону про Інститут національної пам'яті, яка викликала критику як в Ізраїлі, так і в Україні, а також про заборону на ексгумацію, яку повинен був провести польський Інститут національної пам'яті, пише видання.

Я.Чапутовіч зазначив, що Польща усвідомлює стурбованість української влади з приводу поправки до закону про ІНП. Міністр закордонних справ Польщі сподівається, що суперечку вдасться залагодити на зустрічі віце-прем'єрів Польщі та України, яка повинна відбутися наступного тижня.

"Я сподіваюся, що ця зустріч відбудеться. Принаймні, ми отримали цьому підтвердження. Ми запланували дискусію про історичні відносини між нашими країнами, ми також маємо намір домогтися дозволу з боку української влади на проведення ексгумаційних робіт", - сказав міністр.

Нагадаємо, 6 лютого ввечері президент Польщі А.Дуда підписав оновлений закон про Інститут національної пам'яті. Згідно з рішенням А.Дуди, зміни протягом тижня повинні надійти на розгляд до Конституційного суду.

Прийняті в Польщі зміни в закон про ІНП, що передбачають покарання за звинувачення поляків у Голокості, а також за пропаганду "бандерівської ідеології", викликали широкий резонанс, зокрема, в Ізраїлі, США, а також в Україні.

Українські Національні Новини

Політика