golova-oon-poboyuyetsya-scho-svit-pryamuye-do-shirshoyi-viyni-cherez-ukrayinu-ta-rosiyu

Голова ООН побоюється, що світ прямує до "ширшої війни" через Україну та росію

 • 1112660 переглядiв

КИЇВ. 6 лютого. УНН. Голова ООН Антоніу Гутерреш попередив, що він побоюється ймовірності подальшої ескалації російсько-української війни, тому що світ рухається до «ширшої війни», передає AFP, пише УНН.

Деталі

Генеральний секретар висловив свої пріоритети на рік у промові перед Генеральною Асамблеєю Організації Об'єднаних Націй, в якій основна увага приділялася російському вторгненню, кліматичній кризі та крайній бідності.

«Ми розпочали 2023 рік, дивлячись на злиття проблем, не схожих на жодні інші в нашому житті», — сказав він дипломатам у Нью-Йорку.

Гутерреш зазначив, що минулого місяця провідні вчені та експерти з безпеки перевели «Годинник Судного дня» всього на 90 секунд до півночі, що є найближчим сигналом про знищення людства. Генеральний секретар сказав, що сприймає це як попереджувальний знак.

«Нам треба прокинутися – і приступити до роботи».

«Перспективи миру продовжують зменшуватись. Шанси на подальшу ескалацію та кровопролиття продовжують зростати», - сказав він.

«Я боюся, що світ скочується у масштабнішу війну. Я боюся, що він робить це з широко розплющеними очима».

Гутерреш послався на інші загрози миру, від ізраїльсько-палестинського конфлікту до Афганістану, М'янми, Сахеля та Гаїті.

Він додав, що «настав час змінити наш підхід до миру, підтвердивши свою відданість Статуту, поставивши на перше місце права та гідність людини, а в основі – запобігання».

Наголосивши на необхідності діяти з урахуванням інтересів майбутніх поколінь, генеральний секретар повторив свій заклик до «радикальної трансформації» глобальних фінансів.

Доповнення

За оцінками Програми розвитку ООН, світ повернувся на п'ять років назад з погляду людського розвитку, включаючи здоров'я, освіту та рівень життя.

Українські Національні Новини

Новини Світу