golova-oon-u-spravakh-bizhentsiv-rosiya-porushuye-printsipi-zakhistu-ditey-v-ukrayini

Голова ООН у справах біженців: росія порушує принципи захисту дітей в Україні

 • 952707 переглядiв

КИЇВ. 27 січня. УНН. росія порушує "фундаментальні принципи захисту дітей" у воєнний час, видаючи українським дітям російські паспорти та віддаючи їх на усиновлення, заявив в інтерв'ю агентству Reuters голова агентства ООН у справах біженців (УВКБ ООН), пише УНН.

Деталі

Виступаючи в офісі УВКБ ООН у Києві після шестиденного турне країною, Філіппо Ґранді сказав, що президент України попросив його агентство "зробити більше", щоб допомогти дітям з окупованих регіонів, з якими це відбувається.

"Надання їм (російського) громадянства або їх усиновлення суперечить фундаментальним принципам захисту дітей в умовах війни", - сказав Ґранді.

"Це те, що відбувається в росії і не повинно відбуватися", - додав він.

Президент Володимир Зеленський, виступаючи після зустрічі з Ґранді у середу, закликав створити механізми для "захисту та повернення" дітей та дорослих, депортованих до росії, а також для покарання винних.

Ґранді сказав, що його агенція не може оцінити кількість дітей, яким видали паспорти або віддали на усиновлення, оскільки доступ до росії вкрай обмежений.

"Ми весь час шукаємо доступ, і доступ був досить рідкісним, спорадичним і не безперешкодним, якщо ви розумієте, що я маю на увазі".

Ґранді виділив дві можливі майбутні тенденції української кризи з переміщенням, коли вісім мільйонів українців втекли за кордон, а ще кілька мільйонів стали вимушеними переселенцями після вторгнення Москви.

Голова УВКБ ООН сказав, що в теплу пору року в Україну може повернутися більше біженців, як це сталося у 2022 році, коли агенція спостерігала сотні тисяч репатріантів наприкінці літа, хоча цей рух було зупинено з настанням холодів.

Ґранді також попередив, що ескалація бойових дій може спровокувати нову хвилю біженців, хоча вони, швидше за все, будуть внутрішніми.

"Те, що ми бачили в останні кілька днів, не дуже перспективне щодо цього, всі передбачають, що буде посилення бойових дій, ескалація… і це, ймовірно, викличе нові переміщення".

Українські Національні Новини

Суспільство