golova-operativnoyi-grupi-yes-rozpoviv-naskilki-skladno-konfiskuvati-rosiyski-aktivi

Голова оперативної групи ЄС розповів, наскільки складно конфіскувати російські активи

 • 365580 переглядiв

КИЇВ. 24 березня. УНН. Плани ЄС щодо конфіскації російських активів, насамперед державних активів на суму близько 350 мільярдів доларів, безпрецедентні та складні, заявив у п'ятницю AFP голова цільової групи ЄС Андерс Анлід, передає УНН.

Деталі

"Немає нічого простого", коли справа доходить до пошуку величезних сум, які мають бути спрямовані на відновлення України, сказав в інтерв'ю шведський дипломат Андерс Анлід. Але Європа планує бути "новаторською", зазначив він.

"Це складне завдання - знайти прийнятні правові засоби", - додав Анлід через тиждень після першого засідання робочої групи ЄС.

Багато російських громадян, які стали об'єктом санкцій, оскаржили їх у суді.

В одній гучній справі Загальний суд ЄС на початку березня видав тимчасову ухвалу про припинення дії частини санкцій щодо російського гонщика Формули-1 Микити Мазепіна. Він син власника та виконавчого директора виробника хімічної продукції "Уралхім".

Це "просто показує, що наш Європейський союз — це союз, що ґрунтується на верховенстві закону", - сказав Анлід.

Прецеденти конфіскації активів рідкісні навіть на глобальному рівні, за винятком іракських активів, захоплених Сполученими Штатами наприкінці режиму Саддама Хусейна, сказав Анлід.

"Сподіваюся, ми зможемо досягти результатів під час головування Швеції в ЄС", яке закінчується у червні, сказав він. "Але це складні питання. Будуть короткострокові та довгострокові аспекти того, що ми робимо".

Анлід, генеральний директор Національної торгової палати Швеції, має досвід у цій галузі. Раніше він працював над пакетом санкцій, запроваджених проти Москви після анексії Криму у 2014 році.

Юристи проводять різницю між приватними активами, замороженими західними урядами — наприклад, яхтою олігарха — і державною власністю, як-от валютні резерви російського центрального банку.

Державні активи зазвичай більші (за даними ЄС, лише російські валютні резерви становлять майже 300 мільярдів доларів), і їх легше конфіскувати на законних підставах.

У випадку приватних активів юридичні гарантії означають, що західні держави можуть назавжди конфіскувати їх тільки в дуже обмежених обставинах — зазвичай, коли можна довести, що вони є доходами від злочинів.

Анлід пояснив, що одним із варіантів було б не конфіскувати активи назавжди, а конфіскувати лише дохід чи відсотки на капітал.

Оперативна група ЄС тим часом все ще намагається ідентифікувати російські активи і сподівається досягти цього прогресу до травня.

"Про які активи ми говоримо та де вони? Ця картина ще не настільки зрозуміла, як має бути", - сказав Анлід.

Тим часом приватні активи часто захищаються фіктивними компаніями, що ускладнює їх конфіскацію. Але, незважаючи на труднощі, Анлід зазначив, що "природно, що цей агресор повинен заплатити і компенсувати жорстоке знищення України, що відбувається".

Українські Національні Новини

Новини Світу