golova-senatu-avstraliyi-yde-u-vidstavku-cherez-podviyne-gromadyanstvo

Голова сенату Австралії йде у відставку через подвійне громадянство

 • 11707 переглядiв

КИЇВ. 1 листопада. УНН. Президент сенату Австралії Стівен Перрі вирішив піти у відставку після підтвердження, що разом із австралійським громадянством у нього є ще й британське за походженням, передає УНН з посиланням на Reuters.

Лідер верхньої палати парламенту і член Ліберальної партії прем'єр-міністра країни Малкольма Тернбулла С.Перрі сказав, що він подасть у відставку в четвер.

Батько С.Перрі народився в Британії, а потім переїхав до Австралії в 1951 році, що автоматично дало британське громадянство очільнику сенату Австралії за походженням.

Згідно з конституцією, політик повинен мати лише австралійське громадянство, щоб бути обраним до парламенту країни.

"Я бажаю своєму наступнику всього найкращого і сподіваюся, що він або вона продовжить реформи, які я почав", - сказав С.Перрі в своїй заяві.

Відставка С.Перрі послідувала після постанови верховного суду Австралії минулого тижня, що віце-прем'єр Барнабі Джойс не має права сидіти в парламенті, оскільки він мав подвійне громадянство Австралії і Нової Зеландії при обранні.

Постанова означала, що уряд втратив однопалатну більшість в нижній палаті і тепер має покладатися на незалежних людей для свого політичного виживання, пише видання.

З тих пір Б.Джойс відмовився від свого новозеландського громадянства і хоче знову отримати місце в парламенті на довиборах 2 грудня.

Верховний суд Австралії минулої п'ятниці також постановив, що четверо інших політиків не можуть сидіти в парламенті через подвійне громадянство.

М.Тернбулл натякнув на потенційні зміни в конституцію, зазначивши, що більше половини населення Австралії в 24 мільйони людей народилося за кордоном або мають батьків, які народилися за кордоном. Для зміни конституції потрібен національний референдум.

Як повідомляв УНН, в Австралії міністр природних ресурсів Метью Канаван залишив уряд після того, як його мати сказала, що він може бути італійцем.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Суд сьогодні обере запобіжний захід Каськіву

     • 25354 переглядiв

    Україна зменшила запаси газу у ПСГ до 16,87 млрд куб. м

     • 9763 переглядiв

    Каськіва екстрадували до України (доповнено)

     • 14086 переглядiв

    Прем'єром Японії переобрали Абе

     • 8337 переглядiв

    Каськіва екстрадували до України

     • 10416 переглядiв

    "Рома" завдала "Челсі" першої поразки в нинішній ЛЧ

     • 8508 переглядiв