golova-yevrokomisiyi-vistupila-za-vikoristannya-zamorozhenikh-rosiyskikh-aktiviv-dlya-vidnovlennya-ukrayini

Голова Єврокомісії виступила за використання заморожених російських активів для відновлення України

 • 76760 переглядiв

КИЇВ. 24 травня. УНН. Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн виступила за використання заморожених російських активів для відновлення України. Про платформу відновлення України вона розповіла на Всесвітньому економічному форумі (WEF) у Давосі, згадавши, що це має бути щось на кшталт "плану Маршалла", пише УНН.

Цитата

"З рішучістю ми — пліч-о-пліч — допоможемо Україні повстати з попелу. У цьому полягає ідея платформи відновлення, яку я запропонувала президенту Зеленському. (...) Як сказав президент Зеленський, обсяг роботи колосальний. Але разом ми можемо і впораємося із цим завданням. Ось чому ми запропонували платформу відновлення, яку очолить Україна та Європейська комісія, бо ми поєднуватимемо реформи з інвестиціями. У платформі вітаються глобальні вклади — з будь-якої країни, яка дбає про майбутнє України, міжнародних фінансових інститутів та приватного сектору", - сказала фон дер Ляєн.

У цьому контексті вона зауважила, що була рада почути про конференцію в Лугано.

"Нам потрібні усі на борту. Берге Бренде назвав це планом Маршалла для України. І ми повинні зробити все можливе – зокрема, за можливості, використовуючи російські активи. Але йдеться не лише про усунення збитків від руйнівної люті путіна, а й про побудову майбутнього, яке українці обрали для себе", - додала голова Єврокомісії.

Деталі

"Відновлення країни має поєднувати масштабні інвестиції з амбітними реформами щодо модернізації українського управління; міцно утвердити верховенство права та незалежність судової влади; боротися із корупцією; побудувати справедливу, стійку та конкурентоспроможну економіку; і таким чином твердо підтримати Україну на її європейському шляху. Україна належить до нашої європейській сім'ї. Українці вистояли перед жорстоким насильством. Вони відстоювали свою свободу та людяність. Ми стоїмо із ними. Це визначальний момент для демократій у світі", - зазначила фон дер Ляєн.

При цьому вона також згадала, що у короткостроковій перспективі Україні потрібна пряма бюджетна підтримка, "аби економіка працювала – пенсії, заробітні плати, базові послуги".

"Ми запропонували макрофінансову допомогу обсягом понад 10 мільярдів євро — найбільший пакет макрофінансової допомоги, який будь-коли задумав Європейський Союз для третьої країни. Інші країни, починаючи зі США, теж роблять усе можливе", - додала європосадовиця.

Доповнення

Голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що агресія росії проти України має стати стратегічною поразкою путіна.

Українські Національні Новини

Політика