golovniy-diplomat-yes-partnerstvo-rosiyi-ta-kitayu-maye-mezhi

Головний дипломат ЄС: партнерство росії та Китаю має межі

 • 340621 переглядiв

КИЇВ. 24 березня. УНН. Партнерство Китаю з росією має обмеження, незважаючи на заяви про протилежне, і Європа має вітати будь-які спроби Пекіна дистанціюватися від війни Москви в Україні, заявив у п'ятницю глава зовнішньополітичного відомства Європейського союзу Жозеп Боррель. Про це пише Reuters, передає УНН.

Деталі

Зауваження Борреля відбулися за самітом цього тижня між володимиром путіним і головою Китаю Сі Цзіньпіном. Два лідери оголосили про "безмежне" партнерство у лютому 2022 року, всього за кілька днів до вторгнення росії до України.

Але Боррель сказав, що хоча Китай встановив тісні економічні та дипломатичні зв'язки з росією, він не уклав військовий союз з Москвою і не постачав зброю, щоб допомогти росії в її війні в Україні.

"Ця безмежна дружба, здається, має деякі межі", - сказав дипломат журналістам у Брюсселі.

"Китай не перейшов для нас жодних червоних ліній".

Боррель заявив, що пропозиції Пекіна про припинення війни показують, що він не хоче повністю приєднуватися до росії, і ЄС вітає це, навіть якщо західні офіційні особи ясно дали зрозуміти, що не розглядають ініціативу Пекіна як повноцінний мирний план.

"Китай відіграє роль, яку, я думаю, ми маємо просувати", – сказав Боррель.

Боррель також зазначив, що незабаром відвідає Китай, хоча дату поїздки ще не визначено.

Візит робить його одним із низки лідерів Європейського союзу, які прямують до Китаю.

Прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес планує відвідати країну наступного тижня, а президент Франції Еммануель Макрон та президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн, голова виконавчої влади ЄС, вирушать туди разом наступного тижня.

Українські Національні Новини

Новини Світу