goncharuk-privitav-bundestag-z-implementatsiyeyu-gazovoyi-direktivi-yes

Гончарук привітав Бундестаг з імплементацією газової директиви ЄС

 • 13724 переглядiв

КИЇВ. 13 листопада. УНН. Уряд України вітає імплементацію Бундестагом Газової директиви ЄС 1:1, але вважає Північний потік-2 російським геополітичним проектом, який несе шкоду енергетичній безпеці Європі. Тому Кабмін буде докладати максимум зусиль для протидії агресії Росії на енергетичному фронті. Про це заявив Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук на сторінці у Facebook, повідомляє УНН.

Кабмін очікує, що незалежний енергетичний регулятор Німеччини також діятиме у строгій відповідності до Директиви. Цю позицію також підтримала Європейська комісія, повідомив Глава уряду.

Раніше Гончарук повідомив, що Уряд України очікував, що німецький парламент сьогодні проголосує за зміни до енергетичного законодавства у повній відповідності до Газової директиви ЄС. За словами Прем'єра, таким чином, що Європейське законодавство, ухвалене у консенсусі між усіма членами ЄС, буде розповсюджуватися на всі газові проекти в ЄС, у тому числі на Північний потік-2.

За останній тиждень уряд України провів на найвищому рівні низку переговорів зі своїми німецькими та європейськими колегами. Також діалог відбувся на рівні спікерів Верховної Ради та Бундестагу.

"Ми отримали максимальні запевнення в тому, що норми ЄС будуть у повному обсязі без винятків відображені в німецькому Законі про енергетику. Уряд України й надалі уважно спостерігатиме, як реалізуватиметься на практиці прийняте законодавство", йдеться у повідомленні Глави уряду.

Українська сторона очікує, що і незалежний енергетичний регулятор Німеччини, на який покладатиметься практичне виконання цього закону, також буде діяти у строгій відповідності до букви і духу відповідної Директиви ЄС. Цими днями ми отримали підтримку і повне розуміння такої позиції і в Європейській комісії, заявив Гончарук.

Водночас, український уряд вважає, що Північний потік-2 – це російський геополітичний проект, який несе шкоду енергетичній безпеці Європі. Тому Кабмін буде докладати максимум зусиль для протидії агресії Росії на енергетичному фронті.

"Ми вдячні німецьким партнерам за можливість відверто обговорювати наші позиції та "звіряти годинники". Ми також цінуємо незмінну позицію уряду Німеччини в підтримці територіальної цілісності України. Водночас Україна продовжує стояти на позиціях, що Північний потік-2 – це російський геополітичний проект, який несе шкоду енергетичній безпеці Європі, зменшує конкуренцію на ринках Європи та посилює залежність європейських споживачів від одного постачальника. І український уряд буде докладати максимум зусиль для протидії агресії Росії на енергетичному фронті", йдеться у заяві Прем'єр-міністра.

Нагадаємо, Бундестаг підтримав законопроект про "захист" проекту "Північний потік-2".

Під час першого слухання законопроекту, 8 листопада, Бундестаг не зміг проголосувати за імплементацію газової директиви у німецьке законодавство.

Напередодні Україна закликала Німеччину не звільняти "Північний потік-2" від Газової директиви ЄС.

Нагадаємо, 15 квітня 2019 року Рада ЄС затвердила зміни до Газової директиви ЄС, що є частиною Третього енергопакету ЄС, про поширення європейських норм на газопроводи, що пролягають до Євросоюзу з третіх країн.

Українські Національні Новини

Політика