gpu-u-ssha-poprosili-pro-uchast-u-kilkokh-dopitakh-u-spravi-pro-groshi-yanukovicha

ГПУ: у США попросили про участь у кількох допитах у справі про "гроші Януковича"

 • 9525 переглядiв

КИЇВ. 16 грудня. УНН. Американські партнери попросили про участь у кількох допитах у справі про гроші екс-президента України Віктора Януковича. Про це заявив заступник Генерального прокурора України Євген Єнін в ефірі "112 Україна", передає УНН.

"Ми проводимо зустрічі з американськими партнерами, щонайменше двічі на тиждень. Спектр питань дуже широкий, від справи Лазаренка та повернення його грошей з різних юрисдикцій до злочинів, скоєних командою Януковича, а також спільних міжнародних операцій. Остання велика операція, яка була проведена на початку грудня цього року за участю понад 20 країн світу. Що стосується питання свідків, пані Карен вчора порушила це питання... Зараз тривають процеси з укладення угод зі слідством. Саме це дозволяє нам передавати справи до суду і розраховувати на їхній успішний розгляд найближчим часом", - розповів Є.Єнін.

За його словами, специфіка тих злочинів, які відбувалися за часів В.Януковича, пов'язана з тим, що була дуже висока частка готівки, часто були використані схеми переривання фінансових операцій, що ускладнює їх відстеження.

"Буквально минулого тижня представники департаменту юстиції США, до складу якого також входить ФБР, перебували в Україні... Ми знаходимося в постійному діалозі. Кілька прізвищ ми обговорювали буквально вчора, які будуть спрямовані в рамках клопотання. Американці попросили участі в цих допитах на території України", - зазначив заступник голови ГПУ.

Він також розповів, що зараз активно проводяться та завершуються експертизи, які могли б оцінити обсяг коштів, які були виведені за часів В.Януковича. За попередніми оцінками, йдеться про суму у близько 40 млрд дол.

"Законодавство США дозволяє відстежувати, а також здійснювати інші процесуальні дії з кореспондентськими рахунками і за операціями, які були здійснені в американських доларах", - зазначив Є.Єнін.

Українські Національні Новини

Політика