groysman-aeroport-u-dnipri-potribno-buduvati-tam-de-khochut-mistsevi-zhiteli

Гройсман: аеропорт у Дніпрі потрібно будувати там, де хочуть місцеві жителі

 • 10433 переглядiв

КИЇВ. 9 квітня. УНН. Місце розміщення нового сучасного міжнародного аеропорту в Дніпрі повинні визначити городяни - його майбутні пасажири, а також фахівці. А уряд підтримає позицію місцевих жителів і фахівців - заявив на зустрічі з журналістами Прем'єр-міністр Володимир Гройсман, який 9 квітня перебуває з робочим візитом у Дніпропетровській області, передає УНН.

"Для мене важливо, щоб жителі Дніпропетровської області та гості літали. Потрібно чітко визначити місце розташування - є бажання будувати, це потрібно обговорювати. Ми в Кабміні готові підтримати рішення місцевих жителів. Я думаю, що це питання повинні вирішувати професіонали: як з точки зору логістики зручніше і правильно створити тут міжнародний аеропорт, щоб посилити позиції регіону з точки зору авіаційного сполучення", - сказав Гройсман, звертаючись до журналіста з Дніпра.

Раніше жителі Дніпра зареєстрували петицію на сайті президента України Порошенка з проханням з профінансувати з державного бюджету будівництво нової злітно-посадкової смуги, яка набрала необхідні 25 тисяч голосів.

Спочатку розглядався проект реконструкції ЗПС в Міжнародному аеропорту "Дніпро". Готовність надати 60-70 млн дол. на облаштування нового сучасного аеровокзалу та аеропортової інфраструктури висловив Олександр Ярославський, президент і власник групи DCH, яка реалізувала успішний проект модернізації міжнародного аеропорту "Харків". Він неодноразово заявляв про готовність побудувати силами своїх компаній сучасний аеровокзальний комплекс в Дніпрі, якщо держава профінансує реконструкцію або будівництво належного їй як об'єкта стратегічного призначення злітно-посадкової смуги.

Але після цього в Києві виникла ідея створювати аеропорт в смт Солоне між Дніпром і Запоріжжям. Експерти знайшли безліч недоліків в реалізації такого проекту.

"Будівництво нового аеропорту в Солоному - будівництво в чистому полі, яке затягнеться до 5 років. Необхідні інвестиції становитимуть близько 400 млн євро, які будуть потрібні не тільки для облаштування території аеропорту, а й поза нею - залізничне сполучення і багато іншого. Час на реконструкцію діючого аеропорту становить близько 2-3 років, інвестиції - близько 214 млн. З тих варіантів, які ми порахували і які представлені в дослідженні, найменше необхідне державне фінансування буде при збереженні поточного місця розташування аеропорту", - розповів Юрій Рубанов, представник іменитої міжнародної компанії Airport Consulting Vienna.

За словами експерта, в разі будівництва нового аеропорту в незручному місці між Дніпром і Запоріжжям, доведеться закрити аеропорти в цих містах, щоб забезпечити окупність нового проекту в разі його реалізації поза межами міста Дніпро.

Раніше мер Дніпра Володимир Філатов також висловився проти будівництва нового аеропорту далеко від міста: "Якщо Омелян або Гройсман ухвалять рішення будувати аеропорт Дніпра на Місяці - не зможу протидіяти. Ідея аеропорту за містом в смт. Солоному мені не подобається. Не розумію ідеї будівництва аеропорту в чистому полі, як це озвучив Володимир Омелян, тим більше за два роки. Олександр Ярославський запропонував інвестиції в аеропорт Дніпра і це більш здоровий варіант, як мені здається. Я його не лобіюю, але аеропорт в Харкові хороший", - сказав Філатов, коментуючи намір урядовців будувати аеропорт віддалено від великих міст і без відповідної інфраструктури.

Президент України Петро Порошенко під час Всеукраїнського громадського форуму "Відкритий діалог", який відбувся в Києві, пообіцяв, що в Дніпрі скоро з'явиться великий новий аеропорт.

Українські Національні Новини

Політика