grupa-ukrayintsiv-ne-zmogla-viletiti-z-almati-do-kiyeva-mzs

Група українців не змогла вилетіти з Алмати до Києва – МЗС

 • 26205 переглядiв

КИЇВ. 6 січня. УНН. Група українських громадян 5 січня не змогла вилетіти рейсом Алмати - Київ через призупинення роботи аеропорту, у ситуацію втрутилось Міністерство закордонних справ. Про це УНН повідомив речник МЗС України Олег Ніколенко.

Цитата

“Вчора ввечері група українських громадян не змогла вилетіти рейсом Алмати-Київ через призупинення роботи аеропорту. Дипломати допомогли українцям із пошуком місць для ночівлі. Нині посольство з‘ясовує із адміністрацією аеропорту та авіакомпанією можливість здійснення зазначеного рейсу, підтримує зв‘язок із пасажирами”, - повідомив Ніколенко.

З його слів, за інформацією МЗС, аеропорт Нур-Султана працює в штатному режимі. Сьогодні планується рейс до Києва.

“Очікуємо від казахстанської влади неухильного забезпечення безпеки громадян України, надання їм повного сприяння, зокрема і тим українцям, які воліють залишити територію Казахстану”, - зазначив речник.

Деталі

Ніколенко підкреслив, що міністерство уважно слідкує за розвитком подій в Казахстані. З його слів, очільник дипвідомства Дмитро Кулеба доручив відповідним підрозділам дипломатичної служби зосередитися на захисті інтересів українських громадян в Казахстані. Наразі ключовий пріоритет - їхня безпека.

Повідомляється, що посольство України в Нур-Султані перейшло на цілодобовий режим роботи. У разі загрози життю чи безпеці, українці можуть звернутися за допомогою за номером телефону: +7 705 755 66 10 або на електронну пошту: emb_kz@mfa.gov.ua.

Дипломат підкреслив, що ситуація ускладнюється введенням надзвичайного стану в Казахстані, нестабільною роботою мобільного зв’язку та Інтернету. Частково обмежено рух регіонального пасажирського транспорту, суттєво затримуються або скасовуються міжнародні авіарейси.

МЗС закликає українських громадян уникати місць масових заходів, насамперед у великих містах, виявляти підвищену пильність і обережність, а також зареєструватися в електронній системі «ДРУГ» (https://friend.mfa.gov.ua), щоб дипломати могли вчасно надати допомогу.

“Хочу усіх заспокоїти: Українська держава своїх громадян не залишить напризволяще. Подальші кроки МЗС та інших відомств задля захисту інтересів українців в Казахстані будуть коригуватися залежно від розвитку безпекової ситуації”, - додав речник.

Контекст

Протести у Казахстані спалахнули після того, як 1 січня вдвічі зросли ціни на автомобільний газ: із 60 тенге до 120 за літр.

У ніч проти 5 січня через масовий характер мітингів президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв ввів в Алмати, Алматинській та Мангістауській областях надзвичайний стан.

Зранку 5 січня Токаєв відправив уряд Казахстану у відставку. Він також доручив запровадити тимчасове державне регулювання цін на скраплений газ, а також бензин та дизель.

Додамо

Напередодні на всій території Казахстану було запроваджено надзвичайний стан і комендантську годину.

Раніше влада оголосила про проведення "антитерористичної операції".

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив, що "терористичні банди" провели серйозну підготовку за кордоном, і в Алматі одна з таких банд захопила п'ять літаків.

Українські Національні Новини

Суспільство