gruziya-peredala-yes-drugu-chastinu-opituvalnika-dlya-otrimannya-statusu-kandidata

Грузія передала ЄС другу частину опитувальника для отримання статусу кандидата

 • 89814 переглядiв

КИЇВ. 10 травня. УНН. Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі передав другу частину заповненого опитувальника на вступ до ЄС голові Єврокомісії у Грузії Карлу Харцелю. Про це УНН пише з посиланням на Новости-Грузия.

Деталі

Це частина обов'язкової процедури для отримання статусу країни кандидата. Перша частина опитувальника містила до 400 питань, друга – близько двох тисяч.

«Усього вийшло сім книг, і я з радістю передаю їх вам. Ми з нетерпінням чекаємо на рішення Єврокомісії та її держав-членів», — заявив прем'єр.

Харцель зазначив, що наступним кроком стане висновок Єврокомісії за заявкою Грузії.

«Процес досить прямолінійний. Рада ЄС попросила Єврокомісію прокоментувати ситуацію щодо України, Молдови та Грузії, а також їхню готовність взяти на себе подальші зобов'язання перед ЄС», - сказав Харцель.

Доповнення

Грузія та Молдова подали заявку на вступ до ЄС 3 березня, вслід за Україною.

До цього уряд Грузії мав намір подати офіційну заявку на членство в ЄС у 2024 році.

Своє рішення ЄК опублікує після того, як його затвердить колегія єврокомісарів.

Імовірні два варіанти: рекомендувати надання статусу кандидата або надати низку рекомендацій, якщо у Брюсселі вирішать, що країна не готова. Свого часу саме так сталося з Боснією та Герцеговиною у 2019 році і країна досі вважається лише потенційним кандидатом.

Єврокомісія не має чітких термінів, протягом яких вона зобов'язана підготувати висновок. Експерти очікують, що Євросоюз не затягуватиме підготовку висновку щодо опитувальників.

Важливий орієнтир – кінець червня, 23-24 червня у Брюсселі пройде саміт ЄС. Це ранній термін, коли питання статусу кандидатів для України, Грузії та Молдови можуть бути розглянуті. В іншому випадку все може бути перенесено на осінь. Щоб встигнути до літнього саміту, Єврокомісії треба опублікувати свій висновок у першій половині-середині червня.

Українські Національні Новини

Новини Світу