gruziya-zapovnila-pershu-chastinu-opituvalnika-dlya-vstupu-do-yes

Грузія заповнила першу частину опитувальника для вступу до ЄС

 • 106479 переглядiв

КИЇВ. 29 квітня. УНН. Грузія заповнила першу частину офіційної анкети щодо вступу до Євросоюзу. Про це заявив прем'єр-міністр Іраклій Гарібашвілі на засіданні урядової комісії з інтеграції Грузії до ЄС, передає УНН із посиланням на "Новости грузия".

Деталі

11 квітня в Люксембурзі єврокомісар з питань розширення та політики сусідства вручив голові МЗС Грузії Іллі Дарчіашвілі опитувальник, заповнення якого є необхідним кроком на шляху набуття статусу кандидата в ЄС. На підготовку анкети Тбілісі був один місяць.

"Заповнений запитальник буде переданий главі представництва ЄС у Грузії Карлу Харцелю у понеділок, 2 травня", - сказав Гарібашвілі.

Перша частина анкети складається із 369 питань. Вони охоплюють такі теми, як демократія та верховенство закону, судова система, боротьба з корупцією, публічне управління, захист прав, макроекономічна стабільність, інвестиції, функціонування товарних, трудових та фінансових ринків тощо.

Друга частина опитувальника повністю присвячена сумісності із законодавством ЄС з галузевих тем та секторів. Вона включає 33 розділи та до 2,3 тисячі питань. За інформацією прес-служби адміністрації уряду, роботу щодо її заповнення вже розпочато. Найближчим часом документ оприлюднять, як це сталося і у разі першої частини анкети.

"На зустрічі обговорювалися терміни заповнення другої частини запитальника… ЄС встановив 13 травня як дату подання другої частини опитувальника, але уряд Грузії бажає передати запитання ЄС якнайшвидше", — поінформували в прес-службі.

Після подачі заповненого запитальника Єврокомісія розпочне підготовку власної оцінки, яка буде передана до Ради ЄС, а відповідне рішення ради очікується до кінця червня.

Нагадаємо

3 березня прем'єр Грузії Іраклій Гарібашвілі підписав заявку про надання країні статусу кандидата на вступ до ЄС. Влада планувала зробити це лише у 2024 році, однак, як пояснили у правлячій команді, Тбілісі вирішив прискорити процес "з урахуванням політичного контексту та нової реальності".

Грузія направила звернення за Україною, яка подала заявку на вступ до Євросоюзу за прискореною процедурою 28 лютого. Після Тбілісі із аналогічним проханням до ЄС звернулася Молдова.

Українські Національні Новини

Політика