gumanitarna-pidgrupa-tkg-ne-zmogla-pogovoriti-pro-obmin

Гуманітарна підгрупа ТКГ не змогла поговорити про обмін

 • 12152 переглядiв

КИЇВ. 13 листопада. УНН. Вчора, 12 листопада, не відбулося засідання гуманітарної підгрупи в Мінську, на якій розглядається питання звільнення заручників, а сьогодні відмінилась відеоконференція. Про це написала представник гуманітарного блоку Тристоронньої контактної групи Валерія Лутковська, передає УНН.

"На жаль, вчора не відбулося засідання гуманітарної підгрупи в Мінську, на якій розглядається питання звільнення заручників. Сьогодні повинна була проводитися відеоконференція. На минулому засіданні ми домовилися, що визнаємо утримання людей і приступаємо до обміну. Домовленість була під гарантії нашого модератора, представника ОБСЄ посла Фріша", - написала Лутковська.

Також представник гуманітарного блоку ТКГ наголосила, що між сторонами є величезна недовіра, і свою частину домовленостей вона виконала частково, оскільки їй потрібно звільнити максимальну кількість заручників.

"Але навіть тих людей, яких ОРДЛО розшукує за неправильними особистими даними, ми знайшли і частково підтвердили. Нам нікого не підтвердили у відповідь. Більше того, сьогодні я отримала лист від нашого модератора, що відеоконференція скасована, тому що не знайшла підтримки у всіх учасників. Ну що ж, чергове підтвердження, що гра нечесна. І тепер ми не зможемо зустрітися навіть в такому форматі", - розповіла Лутковська.

Також вона додала, що сторони не зможуть обговорити не тільки людей на обмін, але і передачі тіл тих, кого вважають зниклими безвісти, і питання відкриття нових пунктів пропуску.

"Це не цікаво ні учасникам переговорів, ні нашому модератору. Щиро шкода. Я вперше відкриваю завісу над переговорами в публічному просторі. Роблю це свідомо. Думаю, суспільству пора знати, наскільки ці переговори складні і цинічні.

Я продовжу наполягати на зустрічі в будь-якому форматі. Я продовжу наполягати на визнанні утримання людей під вартою. Я продовжу наполягати на звільненні людей. Мені шкода, що в цьому процесі Україна не може розраховувати навіть на підтримку з боку представника ОБСЄ", - написала Валерія Лутковська.

Нагадаємо, Пристайко розповів про підготовку до нового етапу обміну з РФ.

Українські Національні Новини

Політика