hlava-mzs-kuleba-proviv-zustrich-z-norvezkym-kolehoiu-eide-u-kyievi-shcho-vidomo

Глава МЗС Кулеба провів зустріч з норвезьким колегою Ейде у Києві: що відомо

 • 102357 переглядiв

Україна та Норвегія обговорили довгостроковий пакет підтримки України, розширення програми Фрітьофа Нансена, а також участь Норвегії у допомозі Україні в отриманні систем протиповітряної оборони Patriot від інших країн.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зустрівся з норвезьким колегою Еспеном Бартом Ейде у Києві, де обговорили пакет довгострокової підтримки для України, збільшення "Програми імені Фрітьофа Нансена" та участь Норвегії у допомозі в отриманні систем ППО Patriot з інших країн. Про це Кулеба заявив під час спільної пресконференції, передає УНН.

"Загалом політичний діалог між нашими країнами активно розвивається. В грудні минулого року президент Володимир Зеленський був у Норвегії. Прем’єр-міністр Норвегії був у Києві на День Незалежності. Дійсно наші зв’язки, започатковані ще вікінгами, зараз повернулися до тієї ж потужної динаміки. Нагадаю, що Норвегія є одним з найбільших та послідовних партнерів України. Високо цінуємо п’ятирічний пакет довгострокової підтримки для України, "Програму імені Фрітьофа Нансена". Сьогодні ми говорили не лише про те, як використовувати цю програму, але і про те, що сформувалася об’єктивна потреба у її збільшенні", - сказав Кулеба.

Він зазначив, що дискусії щодо збільшення програми тривають у Норвегії.

"Будемо вдячні за найшвидше рішення. Вдячний Норвегії за участь в авіаційній коаліції. Ми обговорили хід підготовки пілотів для F-16 і передачі цих літаків. Процес іде за планом. Окремо обговорили українську Формулу миру. Тут Норвегія займає активну позицію і ми вдячні за це. Але головна тема перемовин була системи ППО", - додав Кулеба.

Міністр наголосив, що норвезькі системи NASAMS надзвичайно ефективно зарекомендували в Україні.

"Вдячні за те, що уряд Норвегії докладає зусиль, аби Україна мала більше таких систем, але уряд Норвегії має інструменти та можливості, щоб допомогти нам отримати системи Patriot і ми цю тему теж сьогодні обговорили", - резюмував глава МЗС.

Нагадаємо

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав міжнародних партнерів до неординарних, сміливих кроків та передати Україні системи ППО, зброю та боєприпаси.